Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Kit Downes, Frans Petter Eldh, James Maddren – Vermillion

CD-RECENSIE 

Kit Downes, Frans Petter Eldh, James Maddren – Vermillion
bezetting: Kit Downes piano; Frans Petter Eldh contrabas; James Maddren drums
opgenomen: mei, juni 2021, Auditorio Stelio Molo RSI, Lugano
uitgebracht: 11 februari 2022
label: ECM Records
aantal stukken: 11
tijdsduur: 45’33
website: kitdownes.com - pettereldh.com - ecmrecords.com     
door: Mathijs van den BergPianist Kit Downes, bassist Frans Petter Eldh en drummer James Maddren opereerden eerder onder de naam ‘Enemy’, waarmee ze in 2018 bij Edition Records debuteerden. Op deze ECM-release hebben ze de bandnaam losgelaten. Of dat met de overgang naar een andere platenmaatschappij te maken heeft is onduidelijk. Het drietal klinkt op deze uitgave in ieder geval heel anders dan voorheen. Op hun debuutalbum zijn ze een echt powertrio, terwijl ze op hun nieuwe plaat ‘Vermillion’ subtiel en ingetogen uit de hoek komen. Echt ECM dus.

Liefhebbers van tegendraadse jazz hoeven hier echter niet van te schrikken. Het trio klinkt nog net zo origineel en ongrijpbaar als op hun debuut. Ondanks het lyrische spel is er geen sprake van mooispelerij. Ritmisch en harmonisch bevatten de nummers voortdurend verrassingen. Toegevoegde waarde is het mooie geluid van opnametempel Auditorio Stelio Molo RSI. Opnieuw tekenen Downes en Eldh beiden voor de composities, ditmaal in een gelijkwaardige verhouding. Het album bevat ook nog een opmerkelijke cover: ‘Castles Made of Sand’ van Jimi Hendrix.

Het bezonken karakter van de muziek is wel even wennen. Vooral drummer Maddren tapt uit een ander vaatje dan voorheen. We horen van hem geen opzwepende ritmes, maar gedoseerd en kleurrijk spel. De interactie tussen de instrumenten is fijnzinnig. Opener ‘Minus Monks’ draait om een sterke melodie, die op verschillende manieren terugkomt. ‘Sister, Sister’ start lichtvoetig met dartele loopjes, waarna het nummer steeds complexer wordt. De crescendo’s op ‘Seceda’ lijken uit het niets te komen. Het korte ‘Rolling Thunder’ is een blikseminslag in slow-motion met uiterst voorzichtige percussie. Elke noot is te volgen op deze glasheldere productie. 

Op de stukken van Eldh ligt het accent meer op het ritme. ‘Plus Puls’ – de titel zegt het al –  drijft op een lichte basgroove. ‘Sandilands’ is een expressief stuk met een vlezige bas en rappe improvisaties van Downes en Eldh. ‘Class Fails’ heeft een meer dan een minuut durend drumintro. Hendrix’ ‘Castles Made of Sand’ is haast onherkenbaar; Downes, Eldh en Maddren maken er iets volstrekt eigens van. Op het bijzonder knappe ‘Vermillion’ lijkt dit trio zijn vorm te hebben gevonden. 

Lees ook:Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.Castles Made Of Sand.


© Jazzenzo 2010