Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jazzserie 'You're in the Army Now' sneuvelt dankzij lockdown

19 jan - Aan de reeks jazzconcerten in het kader van 75 jaar bevrijding van de Airborne Regio onder de noemer 'You're in the Army Now' komt vroegtijdig een einde. Na een voortvarende start tot de eerste lockdown in 2020 ebte de belangstelling weg, concluderen Stichting Worldtown Music en Huis Kernhem in Ede waar de concerten sinds 2019 gehouden werden.Ack van Rooyen speelde in 2020 nog een tribute aan Clark Terry.

Foto © YouTube/Roadmap to Freedom.


Coltrane
De concertserie ‘You’re in the Army Now’ zette legendarische jazzmuzikanten die in het Amerikaanse leger dienden tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de spotlights. Een onderbelichte connectie, want voor veel jazzmusici waren de ‘army bands’ niet alleen een leerschool, maar ook een uitvalsbasis voor hun latere jazzcarrière. Zo maakte John Coltrane tijdens zijn dienstplicht bij de U.S. Navy zijn eerste jazzopnames.

Derde lockdown
‘Toen de derde lockdown werd aangekondigd was het voor ons duidelijk dat we moesten stoppen’, zegt Edgar van Asselt, gastheer en programmeur. ‘We hadden alles in het werk gesteld , zoals livestreaming en het maken van ‘previews' om de opkomst naar het oude niveau te krijgen. Maar ondanks dat we genoeg belangstelling online zagen, bleek het momentum eruit geraakt te zijn.’

Viering
De serie ‘You’re in the Army Now’ vierde de bevrijding met hommages aan Amerikaanse jazzhelden die hun loopbaan begonnen in de US Army, en met een serie wereldmuziek concerten. Gerenommeerde muzikanten uit Nederland en daarbuiten kwamen langs om in Huis Kernhem te spelen, zoals Ack van Rooijen, trombonist Bart van Lier, bayanspeler Oleg Fateev en Edison Winnaar Teus Nobel.

YouTube-kanaal
Op het YouTube-kanaal van Roadmap to Freedom zijn een flink aantal concertfragmenten uit de serie terug te vinden.A tribute to Clark Terry door Ack van Rooijen - 'Smile/My Ideal' 
Uit de serie You're in the Army Now, 2 februari 2020, Huis Kernhem


© Jazzenzo 2010