Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Fred Hersch - Breath By Breath

CD-RECENSIE

Fred Hersch - Breath By Breath 
bezetting: Fred Hersch piano; Drew Gress contrabas; Jochen Rueckert drums. Crosby Street String Quartet: Jody Redhage-Ferber cello; Joyce Hammann en Laura Seaton viool; Lois Martin altviool
opgenomen: 24 & 25 augustus 2021, Samurai Hotel, New York
uitgebracht: 7 januari 2022
label: Palmetto
aantal stukken: 9
tijdsduur: 46’31
website: fredhersch.com
door: Georges Tonla Briquet


Na zijn solo streamingconcerten komt pianist Fred Hersch nu naar buiten in gezelschap van bassist Drew Gress en drummer Jochert Rueckert, samen met het Crosby Street String Quartet.

Beladen
‘Breath By Breath’ is een beladen titel voor iemand die in diepe coma gelegen heeft. De negen composities van Hersch weerspiegelen alleszins een gelijklopende symboliek. Over heel de lijn wordt er gemusiceerd met een zekere terughoudendheid. Als luisteraar verwacht je voortdurend een tactiek van loslaten vanwege de muzikanten maar die komt er nooit echt. Het is eerder een scrupuleus etaleren van gevoelens op een uiterst kwetsbare wijze.

Suite
De eerste acht composities worden voorgesteld als ‘The Sati Suite’ waarbij Hersch refereert naar het begrip ‘sati’ (‘mindfulness’) en de meditatiepraktijk waar hij zich op concentreerde tijdens de lockdownperiode.

Een paar maal wordt het net iets speelser zoals in ‘Begin Again’ en ‘Wordly Winds’, het meest heftige nummer, en illustreert Hersch zijn respect voor het behoud van een licht golvende melodielijn. Haast uitbundige passages in vergelijking met de ingetogenheid van al het overige materiaal. Vooral ook virtuoos hoe Hersch en zijn begeleiders flirten met zowel jazzcats als met melomanen van het klassiek kamermuziektype zonder dat het allemaal afglijdt naar de valkuil van ‘third stream’. De broze ondertoon blijft gehandhaafd. 

Steekspel
Een titel as ‘Monkey Mind’ zou de aanleiding kunnen zijn tot een overvloed van ideeën maar is dat helemaal niet. We horen overwegend een intiem snarenspel van verschillende instrumenten alsof het gaat om de soundtrack bij het invullen van een sudoku en elke juiste oplossing gepaard gaat met enkele noten. Meesterlijk steekspel van de groepsleden onderling maar ook naar de luisteraar toe. In ‘Mara’ is er een gastrol weggelegd voor percussionist Rogerio Boccato maar hier evenmin een orgie van ritmen, het blijft voornamelijk beperkt tot een zoeken en aftasten naar het innerlijke zelve. 

De cd sluit af met ‘Pastorale’, een hommage aan Robert Schumann waarin snarengepluk en pianoaftelrijmpjes elkaar aanvullen. ‘Breath By Breath’ is bovenal een eminent voorbeeld van sfeerschepping. Elke vorm van opdringerigheid en narcisisme wordt hierbij volledig onderdrukt. Toch is de impact enorm. 

Artist in residence 
Fred Hersch is artist in residence tijdens de komende editie van Leuven Jazz, van 11 tot en met 20 maart. Hij zal twee uitzonderlijke concerten geven. Op 12 maart stelt hij ‘Breath By Breath’ voor met zijn trio en het strijkkwartet. De dag erna treedt Hersch op geflankeerd door de Italiaanse trompettist Enrico Rava en de veelbelovende jonge Belgische pianist Bram De Looze. Breath By Breath


© Jazzenzo 2010