Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Rob van Bavel - Time for Ballads

CD-RECENSIE 

Rob van Bavel - Time for Ballads - The Maene Sessions
bezetting: Rob van Bavel piano, Frans van Geest contrabas,
Marcel Serierse drums
opgenomen: 10 oktober 2021, De Terp, Oudorp
uitgebracht: december 2021
label: Sound Liaison
aantal stukken: 13
tijdsduur: 59’42
website: robvanbavel.com
door: Cyriel PluimakersPianist Rob van Bavel (1965) behoort al heel wat decennia tot de top van de Nederlandse jazz. Sterker nog, er zijn weinig musici die zich kunnen meten met zijn kennis van de traditie en vakmanschap. Als vertolker van bebop is hij internationaal geroemd en als geen ander beheerst hij de finesses van deze jazzstijl.

Ballads
Op zijn nieuwe album speelt hij op de Chris Maene Straight Strung vleugel, een instrument waarin de snaren nu eens niet kruissnarig gespannen zijn als bij een Steinway. Het effect is dat het instrument zachter en warmer klinkt met meer boventonen. Dat karakter komt deze aan ballads gewijde productie zeer ten goede. Van Bavel heeft een mooie selectie gemaakt van standards en veel eigen stukken. Ellington’s overbekende ‘In a Sentimental Mood’ krijgt een fraaie opfrisbeurt, net zoals het van Styne en Kahn afkomstige ‘I Guess I’ll Hang My Tears Out to Dry’. Van Bavel voel zich in de traditie als een vis in het water en zijn interpretaties stralen een diepgaande liefde uit voor de authentieke jazz.

Klasse
Graag speelt Van Bavel ook jazzbewerkingen van klassieke muziek, zoals in de door Rachmaninoff gecomponeerde ‘Elegie’. Zelf draagt de pianist ‘Your Nocturne’ bij, een compositie waarbij je Chopin instemmend hoort meeknikken. Bijzonder ook is dat hij met ‘De Tor Ahead’ een hommage opdraagt aan een van de leukste jazzclubs van Nederland: een speelse bewerking van het aloude ‘Detour Ahead’. Nergens kan de pianist betrapt worden op het etaleren van sentimentaliteit. Als geen ander weet Van Bavel in zijn improvisaties telkens de juiste nuance te treffen en de kern van een melodie bloot te leggen. Iets wat misschien nog het meest voor het voetlicht komt in de twee afsluitende standards. Zo wordt Johnny Mandels ‘The Shadow of Your Smile’ voorzien van een prachtige intro, waaruit het thema als een duiveltje uit een doosje tevoorschijn komt. De muzikale visie die Van Bavel neerzet in het afsluitende ‘Body and Soul’ getuigt van grote klasse. Alles klopt: het tempo, de notenkeuze en dat weldadige toucher. Hij laat de Maene vleugel daadwerkelijk zingen.

Tijdloos
Een pluim verdienen ook zijn eminente begeleiders: contrabassist Frans van Geest en drummer Marcel Serierse. Zacht stuwend manoeuvreren ze de muziek telkens in de juiste richting en voorzien ze de trage nummers van de benodigde zuurstof. ‘Time for Ballads’ is misschien wel het meest geslaagde album dat de in de praktijk veel te bescheiden Van Bavel heeft gemaakt: een statement waarmee hij aantoont dat de jazztraditie tijdloos is, net zoals de muziek van Bach, Mozart en Beethoven.
Beluister The Shadow of Your Smile, inloggen noodzakelijk.
Time for Ballads.


© Jazzenzo 2010