Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Igor Butman – Only Now

CD-RECENSIE 

Igor Butman – Only Now
bezetting: Igor Butman tenorsaxofoon, Evgeniy Pobozhiy gitaar, Oleg Akkuratov piano, Matt Brewer contrabas, Antonio Sanchez drums
opgenomen: 2020, Sound on Sound Studios, NY
Cuitgebracht: december 2021
label: Butman Music
aantal stukken: 9
tijdsduur: 58’34
website: igorbutman.com
door: Cyriel Pluimakers


De Russische tenorsaxofonist Igor Butman (1961) oogstte ooit wereldroem door in 2000 te duetteren met de voormalige president Bill Clinton. Butman is een fantastische blazer die het jazzidioom, van bebop tot fusion, in zijn binnenzak heeft. Sterker nog, hij steekt menig Amerikaanse saxofonist naar de kroon. Het is dan ook geen wonder dat we hem ook bijvoorbeeld tegenkomen op het gerenommeerde Nederlandse Criss Cross label.

Wereldwijd
In december jl. werd wereldwijd zijn nieuwe album ‘Only Now’ gepresenteerd, dat hij enige tijd geleden opnam in de fameuze Sound on Sounds studio’s van geluidstovenaar James Farber. Butman heeft een fraaie band bij elkaar verzameld met bekende namen als contrabassist Eddie Gomez en drummer Antonio Sanchez. Op een aantal tracks neemt contrabassist Matt Brewer de honneurs waar. Uit Rusland heeft de leider gitarist Evgeniy Pobozhiy en pianist Oleg Akkuratov meegenomen. De cd start met het uitgesproken romantische ‘Egyptian Nights’, waarin de leider meteen zijn majestueuze geluid tentoonspreidt. 

Samenspel
Gitarist Pobozhiy, een echte John Scofield-kloon, krijgt de ruimte in Butmans compositie ‘You’ve Got E-mail’. Het is geen wonder dat de band uitbundig refereert aan de fameuze samenwerking tussen Scofield en tenorsaxofonist Joe Lovano, met hun perfecte unisono samenspel. Een opvallend aspect dat vooral breed uitgelicht wordt in het van Steve Swallow afkomstige ‘Falling Grace’. Op het moment dat Butman duetteert met zijn gitarist houd je als luisteraar letterlijk en figuurlijk de adem in. 

Vriendschap
Bijzonder ook is de vriendschap tussen Butman en trompettist Wynton Marsalis. Tijdens bezoeken aan Rusland, speelde de tenorsaxofonist samen met zijn Lincoln Center Jazz Orchestra. Butman nodigde Marsalis vervolgens weer uit voor zijn eigen bigband. Maar liefst twee takes zijn er op het album opgenomen van zijn hommage ‘Blues for Wynton’, een pittig stuk waarin Butman zijn bewondering voor zijn Amerikaanse vriend muzikaal uitspreekt. 

Aandacht
‘Only Now’ is een uitgelezen album om kennis te maken met een van de beste saxofonisten van dit moment: een Russische geweldenaar die meer aandacht verdient dan hij tot op dit moment in Europa en de rest van de wereld heeft gekregen. Een representant van het authentieke en onversneden jazzgeluid! 
Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.
Only Now


© Jazzenzo 2010