Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Trombonist Slide Hampton (89) overleden

22 nov - De Amerikaanse trombonist Slide Hampton is op 89-jarige leeftijd overleden. Hampton bracht zo'n veertig albums uit onder eigen naam, onder andere met Cees Slinger, en nam op met de groten der aarde.Slide Hampton 1932 - 2021.

Foto © Jos L. Knaepen.


Autodidact
Hampton, werkelijke naam Locksley Wellington Hampton, was autodidact en groeide op in een muzikale familie. Zo maakte de (linkshandige) trombonist begin jaren vijftig van de vorige eeuw deel uit van de jazzband van zijn broer Clark Duke Hampton alvorens hij terecht kwam in de band van zijn oom Lionel Hampton. Ook was hij kortstondig lid van de bigband van Dizzy Gillespie. Als arrangeur werkte hij voor Motown Records en werkte mee aan opnamen voor onder meer Stevie Wonder en The Four Tops.

Sideman
Als sideman is Slide Hampton op talloze albums te vinden, waaronder die van Dexter Gordon, Nat Adderly, Art Blakey, Art Farmer, Dizzy Gillespie, Barry Harris, Charles Mingus, Willie Nelson en McCoy Tyner.

Jazzmasters
Hampton was oprichter van het grootschalige World of Trombones en formeerde het twaalfkoppige Jazzmasters en de tribute band Gillespie's United Nations Orchestra. Met die laatste twee formaties was hij te zien bij North Sea Jazz Festival.


© Jazzenzo 2010