Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Lis Wessberg – Yellow Map

CD-RECENSIE 

Lis Wessberg – Yellow Map
bezetting: Lis Wessberg trombone; Steen Rasmussen Fender Rhodes, moog, synthesizers, piano; Lennart Ginman contrabas, elektronica; Jeppe Gram drums; gastbijdrage: Marilyn Mazur balafoon, percussie
opgenomen: 12 - 14 januari 2021, Soundscape Studio, Kopenhagen
uitgebracht: 1 oktober 2021
label: April Records & Music 
aantal stukken: 9
tijdsduur: 42’55
website: liswessberg.comaprilrecords.com
door: Mathijs van den Berg


Na dertig jaar als sessiemuzikant te hebben gespeeld op diverse Deense producties, presenteert tromboniste Lis Wessberg (1967) nu haar eigen album ‘Yellow Map’. In de uitgebreide hoestekst verklaart ze dat ze de trombone als een verlengstuk van zichzelf ziet, en zo verknocht is aan het instrument omdat het de menselijke stem dicht benadert. Wessberg is sterk beïnvloed door de Cool Jazz van Lee Konitz, Ben Webster en Chet Baker en mengt akoestische jazz met elektronica en moderne grooves.

Haar band bestaat verder uit bassist Lennart Ginman, een oudgediende in de Deense jazz, drummer Jeppe Gram en Wessbergs echtgenoot Steen Rasmussen op diverse soorten toetsen. Bovendien is er op ‘Sister M’ een gastoptreden van de Deens-Amerikaanse percussioniste Marilyn Mazur, met wie Wessberg eerder samenspeelde. ‘Yellow Map’ is in alle opzichten een heel persoonlijk album en opgedragen aan haar ouders, die ze met de ballad ‘Roots’ nog eens apart eert. ‘In Your Absence’ is opgedragen aan de dit jaar te vroeg gestorven percussionist en goede vriend Jacob Anderson.

Wessberg tapt uit verschillende muzikale vaatjes. Op opener ‘The Strip’, een melancholiek nummer over het slepende conflict in de Gazastrook, horen we een vleugje americana. ‘Chimes’, gebaseerd op de klanken van een windorgel bij haar moeders zomerhuisje, klinkt als een heavy metal-nummer, met elektrisch versterkte contrabas. ‘In Your Absence’ is een licht swingend stuk met latin invloeden. Het moody ‘Midnights’ heeft een, niet opdringerig, reggae-ritme. ‘Sister M’ – met Mazur op balafoon (een soort xylofoon) – is gebaseerd op een dancebeat.

Wessbergs jazzinvloeden zijn goed hoorbaar in haar ingetogen spel. Ginman en Gram vormen een bijzonder effectief ritmetandem. Er is veel mooi samenspel tussen trombone en contrabassist. Rasmussen zorgt op fender rhodes, moog, synthesizers en piano voor een boeiende en kleurrijke omlijsting. ‘Yellow Map’ biedt over het algemeen originele tracks met fraaie melodieën en veel ‘late night’ sfeer. Sympathiek album. 
Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.
Midnights


© Jazzenzo 2010