Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Teus Nobel Liberty Group – Pleasure Is The Measure

CD-RECENSIE 

Teus Nobel Liberty Group – Pleasure Is The Measure
bezetting: Teus Nobel trompet en flugelhorn, Alexander van
Popta piano, Jeroen Vierdag
contrabas, Tuur Moens drums
opgenomen: 20 en 22 juni 2021, Paradox, Tilburg
uitgebracht: september 2021
label: Nobel Music
aantal stukken: 7 
tijdsduur: 66’18
website: teusnobel.nl - pias.com - highresaudio.com (192 Khz)
door: Cyriel PluimakersAfgelopen juni reserveerde trompettist Teus Nobel het Tilburgse Paradox voor een later in het jaar te verschijnen live-album. Nobel en zijn bandleden schreven voor deze gelegenheid nieuw repertoire en tijdens de concerten was meteen duidelijk dat hier iets bijzonders gebeurde. Het was een verademing om weer eens een trompettist te horen die niet meedeed aan het modieuze gefluister, die uit Scandinavië afkomstige bastaardvorm. Hier was een echte jazztrompettist aan het woord die zijn Dizzy Gillespie, Freddie Hubbard en Woody Shaw in zijn binnenzak had.

High end
Het resultaat van de opnames is nu verschenen op zijn eigen label Nobel Music. Muziek die niet alleen als cd, maar ook in hoge resolutie download (op 192 Khz) is te verkrijgen. Een vinyl dubbelalbum zal later dit jaar het licht zien. Luisterend naar de high end opnames kan geconstateerd worden dat zelden een jazzkwartet beter werd opgenomen. De trompet en flugelhorn klinken mooi open en er staat echt een fraai driedimensionaal plaatje in je huiskamer. Duidelijk is dat op hoog niveau streamen de toekomst heeft, nu het zilveren schijfje rap van de markt verdwijnt.

Topatleet
Het album start op een niveau, waarop menige live-productie eindigt. Als een topatleet staat Nobel op het podium om niet alleen Nederland maar meteen de hele wereld te veroveren. Zijn instrument heeft in ‘Wabi Sabi’ een bijna brute kracht: een verademing in deze tijd die vergeven lijkt van weifelend spelende trompettisten. Schitterend ook is zijn geluid op flugelhorn in ‘Merino’. Het kwartet staat als een huis en in het funky ‘Bobbypump’ voel je bijna hoe het hele Paradox in beweging komt. 

Exercitie
Curieus is het van Alexander van Popta afkomstige ‘The New Prehistoric Spacemonster Gamogedora’, gelijktijdig een exercitie voor zijn formidabele pianospel en de majestueuze trompet van de leider. Zelden werd een jazzcompositie spannender opgebouwd: maar liefst dertien minuten wordt de luisteraar meegenomen op de vleugels van de muzikale verbeelding. Drummer Tuur Moens komt in zijn ‘Comboio’ uitgebreid voor het voetlicht, met wederom een glansrol voor het impressionistische spel van de pianist en de weergaloze flugelhorn van de leider.

Lijflied
Het samenspel is van meer dan hoog niveau en eendrachtig pakt het kwartet uit in het opwindende ‘In Fruit’, om vervolgens af te sluiten met ‘Journey of Man’, het lijflied van de bandleider. ‘Pleasure Is The Measure’ is misschien wel het beste trompetalbum dat ooit in de Nederlandse jazz gemaakt werd!Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.
Trailer.


© Jazzenzo 2010