Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Pierre Bertrand – Colors

CD-RECENSIE

Pierre Bertrand – Colors
bezetting: Pierre Bertrand fluit, saxofoons; Anders Bergcrantz trompet; Pierre-Alain Goualch piano, Fender Rhodes; Christophe Wallemme contrabas; Laurent Robin drums
opgenomen: 8-11 juli 2019, Alhambra Studios, Rochefort-Sur-Mer
uitgebracht: 30 april 2021
label: Cristal Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 55’01
website: pierrebertrand.com - cristalrecords.com
door: Georges Tonla Briquet


In samenwerking met kunstschilder Jean-Antoine Hierro illustreert Pierre Bertrand op ‘Colors’ de harmonische parallellen tussen grafische kunst en muziek en hoe verborgen drijfveren voor een diepgaandere content zorgen.

Voor zijn nieuwste cd rijpte bij fluitist en saxofonist Pierre Bertrand het idee om werken van zijn goede vriend Jean-Antoine Hierro te vertalen naar zijn eigen jazzbiotoop. Hoe hij dat deed? Zijn emoties de vrije loop laten bij het zien van de acht doeken uit de reeks ‘Hidden Words’ (woorden verborgen in de kleurenlabyrinten) en deze dan te kanaliseren en om te zetten tot composities. Een niet zo nieuw procedé dat uiteindelijk ook tot een vertrouwd resultaat leidt.

De creaties van Hierro die aan de basis lagen voor ‘Colors’ zijn terug te vinden in de dik gekartonneerde digipack met bijhorend boekje. Een waaier van felle kleuren gedrenkt in een street art die tegenwoordig furore maakt in de hippe kunstgalerijen. Wie regelmatig het toonaangevende Amerikaanse kunstblad Juxtapoz doorbladert of hun website bezoekt, krijgt meteen een gevoel van herkenning. Denk eveneens aan de hoogdagen van de psychedelische posters ter aankondiging van concerten in de Fillmore van het San Francisco uit de jaren zestig. Een standaard referentieboek hierover is trouwens ‘Get On Down – A Decade Of Rock And Roll Posters’ van Mick Farren (Big O Publishing).

De muziek weerspiegelt echter niet helemaal deze wereld. Je verwacht een moderne en hedendaagse jazzversie waarbij electronics en andere technische hulpmiddelen mee de toonkleur bepalen. We denken aan Flying Lotus, Kendrick Lamar en de hele West Coast Get Down scene uit Californië. Bertrand en zijn kwintet houden het echter bij een degelijke en mooi afgelijnde fusie van diverse jazzstromingen met Miles als een van de herkenbare inspiratiebronnen. Wel horen we uitgekiende arrangementen voor het kwintet zoals in de atmosferische openingstrack ‘Sweet Dreams’. Niet echt verwonderlijk natuurlijk aangezien Bertrand medeoprichter was van de Paris Jazz Big Band en dit bekend terrein is voor hem. ‘You Are My Blood’ is dan weer een staaltje van urban jazz met sterke solo’s terwijl in ‘Color Blind’ een lichte latin touch opduikt.

Nergens baanbrekend maar dat is Hierro zijn spel met kleuren evenmin. Is ‘Colors’ dan een tegenvaller? Zeker niet, alleen kan je best genieten van de twee domeinen apart. Op die manier vormt deze release dan toch nog een waardig kunstobject.

Maar zoals Bertrand poneert in de hoestekst, kleuren roepen herinneringen op en die verschillen bij elke luisteraar.
Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.
You Are My Blood


© Jazzenzo 2010