Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Gitarist Piet Hoeksma (63) overleden

28 jul - In zijn woonplaats Warffum (Groningen) is dinsdag de uit Friesland afkomstige gitarist Piet Hoeksma op 63-jarige leeftijd overleden. Hoeksma vormde met anderen in de jaren tachtig en negentig de spil van de noordelijke jazzscene en maakte onder meer deel uit van het Greetje Bijma Quintet.Piet Hoeksma in de jaren tachtig.

Foto © Anko Wieringa.


Avant-garde
Hoeksma studeerde klassieke gitaar aan het Groninger Conservatorium. Daarna belandde hij in bands die zich bezighielden met avant-garde jazz en experimentele pop. Inspiratie haalde de gitarist uit de elektrische bands van Ornette Coleman en groepen als Alan Laurillard's Noodband, Gerard Ammerlaan Quartet en Frans Vermeerssen's All Ears.

Hoeksma nam in 1989 voor het Groninger platenlabel Disckus Records een soloproject op, het elektronisch-klassieke 'Caught between two Nights', met trompettist Freek Bakker en bassist Gerard Ammerlaan. Met Winfred Buma vormde hij het experimentele gitaarduo Guitar Madness. Internationaal werkte Hoeksma samen met jazzpianist Burton Greene en rietblazer Vlatko Kucan. Met verschillende bands trad hij regelmatig op tijdens ZomerJazzFietsTour.

More Great Guitars
Hoeksma maakte begin jaren tachtig ook deel uit van de zesmans sessieband More Great Guitars, een combinatie van rock- en jazzgitaristen. Binnen de Groningse popmuziek werkte Hoeksma samen met onder meer singer-songwriter Richard Cameron, Saro Paradiso en zanger Eddy Koekkoek. 

In 2018 bracht Hoeksma nog enkele nummers uit, verzameld onder de naam The Magical Tunes of the Guitar.


© Jazzenzo 2010