Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

November Music haalt internationale top naar 's-Hertogenbosch

15 jul - Met de hedendaagse componisten Kaija Saariaho en Rebecca Saunders, jazzpianisten Brad Mehldau en Vijay Iyer, de groepen Musikfabrik, The Gurdjeff Ensemble, Ensemble Modern en gitarist Julian Lage rolt festival November Music de rode loper uit voor een grote diversiteit aan internationale toppers.Dave Douglas voert op November Music zijn nieuwe project
Secular Psalms uit. Foto © Maurits van Hout.Jazz & World

Op het gebied van jazz en hedendaagse wereldmuziek presenteert het festival onder meer de twee trio’s van pianisten Brad Mehldau en Vijay Iyer. Trompettist Dave Douglas komt met zijn nieuwe project ‘Secular Psalms’ en gitarist Julian Lage treedt op tijdens het festivalonderdeel Colours of Improvisation. De Amerikaanse cult-zanger Louis Cole stapt het podium op met het Metropole Orkest en de Engelse saxofonist Shabaka Hutchings treedt op met zijn groep Sons of Kemet. The Gurdjieff Ensemble slaat bruggen tussen traditionele Armeense en nieuwe wereldmuziek en sluiten daarmee het festival af op zondag 14 november.

Ensembles
November Music wil dit jaar meer dan ooit de Nederlandse muziekscene een podium bieden met drie ensembles-in-residence: Ensemble Klang, Cello Octet Amsterdam en Ragazze Quartet. Dit alles wordt aangevuld met Asko|Schonberg, New European Ensemble, Cappella Amsterdam, DoelenEnsemble, Silbersee en Fuse. Ook komen er twee internationale Duitse topensembles voor nieuwe muziek naar 's-Hertogenbosch. Musikfabrik uit Koln brengt in grote bezetting twee wereldpremières van Enno Poppe en een November Music-opdrachtwerk van Richard Rijnvos. Het wereldberoemde Ensemble Modern speelt twee portretconcerten van componist-in-focus Rebecca Saunders.

Nieuw werk
Premières en recent werk zijn er van onder meer Nederlandse componisten met daarnaast veel aandacht voor nieuw en jong talent. Karmit Fadael, Aftab Darvishi, Meriç Artaç, Anthony Fiumara, Jan-Peter de Graaff, Maxim Shalygin, JacobTV, Arnoud Noordegraaf, Bram Stadhouders, Boris Bezemer, Calliope Tsoupaki, Aart Strootman en van buiten Nederland Brigitta Muntendorf, Laurence Osborn, Mauro Lanza, Oscar Bianchi en Leo Lehtinen. 

Bosch Requiem 2021
Traditioneel opent November Music met het Bosch Requiem op vrijdag 5 november. De van oorsprong Iraakse componist Hawar Tawfiq laat zich inspireren door de eeuwige cyclus van leven en dood. Meer dan ooit is er behoefte aan een verzoenend, troostend antwoord. Met zijn Requiem des Fleurs et des Nuages voor bariton Thomas Oliemans en de philharmonie zuidnederland schildert Tawfiq een intieme lofzang aan het leven.

November Music 2021 vindt plaats van 5 tot en met 14 november op diverse locaties in ’s-Hertogenbosch met ruim negentig verschillende concerten. De kaartverkoop start begin september.


© Jazzenzo 2010