Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Groningen weer op de fiets naar jazz

5 jul - In het Groningse Reitdiepdal wordt zaterdag 28 augustus de ZomerJazzFietsTour gehouden. Op voorwaarde dat de bezoeker een coronatoegangsbewijs overlegt, kan er gekozen worden uit drie routes.De concerten worden gehouden in kerken en boerenschuren, zoals de schuur van boer Dirk. Foto © Bartho van Straaten.Limited Edition

Een 'Limited Edition' noemen de organisatoren de editie van 2021. Nog in de ban van corona kan bij aanschaf van een ticket gekozen worden uit drie routes die elk vier concerten garanderen. In voorgaande jaren waren bezoekers vrij van route te wisselen, nu dienen bezoekers een vaste keuze te maken. Per route zijn er drie starttijden. Voor de liefhebbers is er een ZJFT-diner te reserveren bij een restaurant aan het slot van de route, die traditiegetrouw langs kerken en boerenschuren gaat.

Kleur
De Rode Route (een rit van 20 kilometer) herbergt concerten van Oene van Geel's Changing Landscapes, het kwintet van kornettist Felicity Provan met onder meer Han Buhrs en Michael Vatcher, Son Bent Braam van Michiel Braam en het Tobias Delius Booklet.

Van Ellington naar Wonder
De Groene Route is 15 kilometer lang en start met een concert van Het Orgel Trio & Brass onder leiding van altklarinettist en sopraansaxofonist Steven Kamperman. Met een kerkorgel (Berry van Berkum) en twee koperblazers in de gelederen wordt Duke Ellington's vroege (voor 1930) en late werk (na 1965) gespeeld.

Daarna is het de beurt aan Wonderyears, een trio met Jasper Blom, Sean Frasciani en Felix Schlarmann dat improviseert op de muziek van Stevie Wonder. Vervolgens staan nog The Preacher Men en het Ad Coolen Quintet op het programma.

Uitdagend
Het meest uitdagend is de Blauwe Route (21 kilometer) dat geopend wordt door 37FERN, uit de stallen van het Basklarinetfestijn, met Oguz Büyükberber en Tobias Klein vergezeld door zangeres Kristina Fuchs. Het duo Ben van Gelder en Reinier Baas vervolgt de concertreeks en laat zich vergezellen door Han Bennink, de nestor van de Europese improvisatiemuziek.

Composities van Thelonious Monk, Herbie Nichols en Misha Mengelberg worden uitgevoerd door de gebroeders Guus (piano) en Wim (drums) Janssen met Bert van Erk op contrabas. De route wordt feestelijk afgesloten door gitarist Anton Goudsmit, Hammondspeler Frank Montis en slagwerker Cyril Directie.

Kaarten
Kaarten voor het festival zijn verkrijgbaar via de website. Vanaf 13 jaar is een coronatoegangsbewijs voor het bijwonen van dit evenement noodzakelijk.


© Jazzenzo 2010