Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Joris Roelofs– Rope Dance

CD-RECENSIE 

Joris Roelofs– Rope Dance
bezetting: Joris Roelofs klarinet, basklarinet; Bram van Sambeek fagot; Bram de Looze piano; Clemens van der Feen contrabas; Martijn Vink drums
opgenomen: januari 2020, Muziekcentrum van de Omroep, Hilversum
uitgebracht: mei 2021
label: BIS
aantal stukken: 12
tijdsduur: 52’06
website: jorisroelofs.com - bis.se
door: Cyriel Pluimakers


Klarinettist Joris Roelofs (1984) heeft zich ontwikkeld tot een rasechte experimentator en een componist van formaat. Spraakmakend waren zijn producties met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en van bijzonder hoog niveau was het resultaat van de compositieopdracht die hij in 2016 kreeg van het North Sea Jazz Festival. Hiervoor schreef hij een suite die nu op het Zweedse BIS label is uitgebracht.

Roelofs treedt aan met fagottist Bram van Sambeek, pianist Bram de Looze, contrabassist Clemens van der Feen en drummer Martijn Vink. De fagot is zelden in de jazz te horen, maar zorgt met zijn knorrende geluid altijd voor een verrassende dimensie. Ook is het verfrissend dat Roelofs ervoor kiest om geen gebruik te maken van elektronica, een middel dat niet altijd leidt tot de meest verheffende artistieke uitingen. De componist wil uitdrukkelijk een akoestisch landschap creëren.

Dialoog
Inspiratiebron voor ‘Rope Dance’ vormt Friedrich Nietsche’s parabel van de mens als koorddanser uit ‘Also Sprach Zarathustra’. De mens wordt pas vrij in de dans en wat is een kunstenaar meer dan een koorddanser? Roelofs voert in zijn composities een voortdurende dialoog met fagottist Van Sambeek. Als hij op zijn basklarinet een muzikale frase poneert, biedt de fagot telkens een soort weerbarstig tegengewicht. Meer dan eens doet de muziek denken aan de experimenten van de Amerikaan Raymond Scott (1908-1994) die in zijn werk al vroeg jazz en klassiek wist te combineren. Muziek die vaak gebruikt werd als versterkend element bij cartoon movies als ‘Bugs Bunny’, ‘Porky Pig’ en ‘Daffy Duck’.

Ironisch
Het curieuze geluid van de fagot benadrukt het ironische karakter van de suite. Iets wat ook tot uiting komt in titels als ‘Beware the Buffoon’, ‘Sweet Superman’, ‘Are Your Feet Light Enough?’, ‘The Master Can’t Dance’ en ‘The Laughing Child’. ‘Rope Dance’ vormt een zorgvuldig opgebouwd geheel van twaalf miniatuurcomposities, die een uitstekend beeld geven van de capaciteiten van Roelofs. De muziek klinkt spannend en schoon, met fraai tegenspel van de fagot en een alert opererende ritmesectie. De Belg De Looze bewijst wederom een van de meest avontuurlijke pianisten van West-Europa te zijn.

Meesterstuk
Nergens wordt de muziek te druk of rommelig: ondanks de nodige klankexperimenten blijft het geluid van de blazers doorzichtig en prima te volgen. Transparantie vormt een wezenlijk uitgangspunt. De capaciteiten van Roelofs als klarinettist en basklarinettist lijken zonder limiet, maar met de vergelijkbare capaciteiten van fagottist Van Sambeek in de frontline heeft hij zijn ideale muzikale partner gevonden. Met ‘Rope Dance’ heeft hij een meesterstuk afgeleverd, een stijlvoorbeeld voor de muziek van morgen!




Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.




Rope Dancer


© Jazzenzo 2010