Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Nationaal Podium Plan regelt eerlijke gages voor iedereen

3 jun - Vanaf 1 juni is het Nationaal Podium Plan in werking getreden, een nieuwe subsidieregeling die jazzmusici voor concerten in het kleinschalige circuit sneller en beter gaat betalen. Opvallend met voorgaande regelingen is het gemak waarmee muzikant én podium van het plan gebruik kunnen maken: 'wel geld en geen gedoe'.Het Nationaal Podium Plan wil eerlijke gages voor iederen.Doorn
Voor de coronacrisis en na de bezuinigingsronde in 2013 maakten musici gebruik van regelingen die Fonds Podiumkunsten boden. Een jaar vooraf vroeg de muzikant subsidie aan en plande zijn optredens, met het risico dat de subsidieaanvraag alsnog werd afgewezen en de muzikant voor veel minder dan 265 euro per concert (de SENA-norm) het podium op moest.

Een doorn in het oog van musicus en ondernemer Ben van den Dungen. Samen met Alexander Beets, NTB/Kunstenbond en de rechtenorganisatie SENA vatte hij het plan op voor een nieuwe subsidievorm. Een nieuwe subsidieregeling zonder uitgebreide aanvraagprocedures, zonder inhoudelijke toetsingen en die bereikbaar is voor iedere jazz- en wereldmuziekmusicus.

Hoe werkt het?
Het Nationaal Podium Plan matcht gages aan de Sena-norm van 265,- euro per persoon zolang een podium zelf minimaal de helft inlegt. Een aanvraag doen is expres simpel gehouden. Via de website kunnen clubs en muzikanten zich eenvoudig inschrijven en binnen enkele minuten een aanvraag doen. Na een concert moet er bewijs overlegd worden dat het evenement heeft plaatsgevonden. Door middel van een gezamenlijk ondertekende bevestiging na het optreden wordt de subsidie via de website in een ogenblik overgemaakt. Kortom: wel geld en geen gedoe.

Op die manier krijgen musici fatsoenlijk betaald (265 euro per persoon per optreden) en kunnen kleinere podia kwalitatieve concerten organiseren die anders waarschijnlijk niet mogelijk zouden zijn geweest.

Expertise
Uiteraard dienen podiumprogrammeurs zelf genoeg expertise in huis te hebben om te bepalen wie goed genoeg is om bij hen te spelen.

Sena stelt de komende drie jaar honderdvijftigduizend euro beschikbaar voor het Nationaal Podium Plan. Buma Cultuur heeft voor dit jaar twintigduizend euro toegezegd. Meer partijen zijn bereid een financiële bijdrage te leveren.Ben van den Dungen vertelt over het Nationaal Podium Plan.


© Jazzenzo 2010