Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jazz Middelheim eerste grote festival sinds begin pandemie

26 mei - Vanaf vrijdag 13 augustus zijn grote festivals in België weer mogelijk en het Antwerpse Jazz Middelheim is het eerste evenement dat daarvan profiteert. Vijf dagen achtereen, van 13 tot en met 17 augustus, met trio John Zorn, Laurie Anderson, Bill Laswell als grote publiekstrekker.John Zorn treedt op met Laurie Anderson en Bill Laswell.

Foto © Bruno Bollaert.


Internationale acts
Jazz Middelheim beweegt mee met de versoepelingen (het festival zou aanvankelijk openen op 12 augustus) en voegt een extra dag toe zodat het festival als vanouds weer vijf dagen duurt. Nog belangrijker is dat internationale acts weer welkom zijn.

Evenals op de afgelaste editie van vorig jaar staat het tot de verbeelding sprekende trio John Zorn, Laurie Anderson, Bill Laswell op het programma. De eigenzinnige New Yorkse saxofonist deelde op Middelheim eerder het podium met de inmiddels 73-jarige Anderson. Destijds, in 2009, met Lou Reed, een concert dat uitgroeide tot een van de hoogtepunten uit de geschiedenis van het Antwerpse festival. Nu wordt het trio gecompleteerd door de Amerikaanse bassist Bill Laswell.

Avishai Cohen
Daarnaast staat het trio van bassist Avishai Cohen op het voorlopige programma en treedt oud-speler Anouar Brahem op met het programma 'The Astounding Eyes of Rita'. 

Ook de Franse saxofonist Michel Portal (85) komt naar Antwerpen. Hij speelt werk van zijn eerder dit jaar verschenen album 'MP85', met trombonist Nils Wogram binnen de gelederen.

Andere namen zijn STUFF., als afsluiter van de openingsdag, Portico Quartet, MixMonk en Youn Sun Nah.

Club Stage
Op het kleinere Club Stage staat onder meer Overseas, een samenwerking tussen de Belgische saxofonist Toine Thys en oud-speler Ihab Radwan waaraan ook pianist Harmen Fraanje meewerkt. Het volledige programma wordt binnenkort bekendgemaakt.


UPDATE
11 juni: Inmidddels is de datum waarop festivals in België weer mogelijk zijn vervroegd van augustus naar juli. Zodoende gaat het eerder afgelaste festival Gent Jazz toch door: van 8 tot en met 18 juli.


© Jazzenzo 2010