Echoes of Zoo – Breakout
LP-RECENSIEEchoes of Zoo – Breakout
bezetting: Nathan Daems tenorsaxofoon, nyahbingi drum; Falk Schrauwen drums; Lieven Van Pée contrabas; Bart Vervaeck gitaar
opgenomen: studio BOMA, Gent
uitgebracht: 5 maart 2021
label: W.E.R.F.
aantal stukken: 8
tijdsduur: 45’23
website: nathandaems.com - echoesofzoo.bandcamp.com
door: Georges Tonla Briquet
De wereld lijkt voorlopig nog een zoo waar iedereen beperkt is in bewegingsvrijheid. Tenorsaxofonist Nathan Daems en zijn groep Echoes of Zoo leveren de soundtrack om het cordon te doorbreken en volop uit de bol te gaan.
‘Breakout’ is een logisch vervolg op wat voorafging, meer specifiek de ep ‘First Provocations’ (2019) en bovenal de vurige concerten in clubs en op festivals. Het is zeker niet de bedoeling van Daems om in de huid te kruipen van een revolutionair in deze bewogen tijden, ook al wijst de hoesillustratie in de richting van opstand en uitbraak en houden groepsnaam en plaattitel wel degelijk verband met zijn engagement tegen de wreedheid die de dierenwereld ondergaat door mensenhandelingen.
Muzikale evolutie is alleszins aan de orde van de dag. Dat is uiteraard niet enkel te danken aan wat Daems op voorhand pende. Arrangementen en finale uitwerking gebeurden in overleg met bassist Lieven Van Pée, gitarist Bart Vervaeck en drummer Falk Schrauwen. Dat ze een voor een bij een hele reeks andere groepen spelen die grossieren in uiteenlopende stijlen - zoals Black Flower, Compro Oro, Wasdaman, De Beren Gieren en Bruno Vansina - helpt natuurlijk om bij Echoes of Zoo een nog sterker eclectisch repertoire uit te bouwen.
De single ‘Adrenaline Run’ - met bijhorende clip - was een eerste voorbode. Een knetterende en scheurende saxofoon zoals we die ook kennen van bij MDCIII en Don Kapot, een agressief uithalende gitaar en een ritmesectie die er de zweep op legt. De beelden van op hol geslagen dieren spreken boekdelen. Frustraties die ongeremd vrijkomen veroorzaken duidelijk onstuimige taferelen. Niet dat ‘Breakout’ van begin tot einde een pamflet voor opstand is. Hier is veel meer aan de gang.
Zoals die vette link naar de reeks ‘Éthiopiques’ met muziekjes uit het land van Mulatu Astatke, opgepimpt met volbloed dub geïmporteerd uit Jamaïca (leve de vinyl-versie) en een surfsound die ze ontleenden bij psychobillycats en nadien vervormden. Een vleugje progpsychedelica en barokke grooves horen daar ook bij. En natuurlijk ontbreken de trance drumpartijen evenmin, een verwrongen versie van afrobeat in dit geval. Stuk voor stuk voodoo-taferelen zij het niet uit Cuba of New Orleans maar ontsproten aan de geest van vier Vlaamse muzikale globetrotters die onbeteugeld de meest waanzinnige ideeën uitwerken.
Met een dankwoord aan “all non-human animals out there in the wild and the cities showing us mirrors, inspiring us and demonstrating the need to break out of one’s cage”. Dus toch ergens een tikkeltje revolutionair.
Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.
Adrenaline Run