Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Dianne Reeves grote ster tijdens uitreiking Edisons

EDISON JAZZ/WORLD 2009, Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven, 18 november
beeld: Ron Beenen
door: Erno Elsinga

In Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven zijn woensdag de Edisons Jazz/World 2009 uitgereikt. Grote ster tijdens het jaarlijkse gala was jazzdiva Dianne Reeves die een Edison ontving voor haar gehele oeuvre. De Publieksprijs ging naar Sabrina Starke.


Sabrina Starke, Dianne Reeves en Ilja Reijngoud ontvingen tijdens een gala-avond in Eindhoven uit handen van presentator Co de Kloet een Edison Award.

De Edisons worden sinds 1960 uitgereikt en is daarmee de op een na oudste muziekprijs ter wereld. Traditiegetrouw verzorgen de prijswinnaars een kort optreden, op deze avond  begeleid door het Metropole Orkest. Enkel Izaline Calister, die met haar album ‘Speransa’ een Edison veroverde in de categorie World Music, kon niet bij de uitreiking aanwezig zijn; zij beviel een dag eerder van een gezonde dochter in een Eindhovens ziekenhuis waar zij later ook de Edison in ontvangst nam.

Oudgediende Randy Brecker ontving in Eindhoven de Edison Jazz Internationaal. De Amerikaanse trompettist met vier Grammy Awards achter zijn naam, ontving de Edison vanwege zijn kunde ‘muzikale domeinen’ samen te brengen, met name op het album ‘Randy in Brasil’. Eerder op de avond mocht Brecker ook de Edison dvd/Jazz World in ontvangst nemen voor Charles Mingus’ ‘Epitaph’ dat met zijn 4.235 maten waarschijnlijk het langste muziekstuk ooit geschreven is, en pas na Mingus’ dood werd uitgevoerd.

Bijzonder was de uitreiking van de Edison ‘Bijzondere uitgave World’ aan de 83-jarige volkskundige en presentator Ate Doornbosch voor de negendelige cd-box ‘Onder de Groene Linde’ die traditionele Nederlandse Volksmuziek bevat. Doornbosch presenteerde op de radio het gelijknamige programma van 1957 tot en met 1993 1300 keer en was als adviseur betrokken bij de uitgave van de cd-box die in december 2008 verscheen bij het label Music & Words.


Ate Doornbosch (r) bekijkt vol ontzag zijn Edison Award. Trio Bennink, Borstlap, Glerum met de Edison Jazz Nationaal. Dianne Reeves tijdens haar concert met Randy Brecker.

Overige Nederlandse prijswinnaars waren trio Bennink, Borstlap, Glerum (Jazz Nationaal) voor hun album ‘Monk’, en Ilja Reijngoud Quartet & Fay Claassen (Jazz Vocaal) voor hun ‘The Shakespeare Album’. De Publieksprijs ging naar de Surinaams-Nederlandse Sabrina Starke die sinds het verschijnen van haar debuutalbum ‘Yellow Brick Road’ in 2008 haar carrière in een stroomversnelling ziet.

De avond in Eindhoven werd afgesloten met een optreden van de Amerikaanse jazzdiva Dianne Reeves. Zij bracht, begeleidt door het Metropole Orkest, enkele hoogtepunten uit haar carrière ten gehore zoals ‘I Remember’ en ‘When you know’. Ook Randy Brecker schoof nog even aan.


© Jazzenzo 2010