Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

An Pierlé Quartet – Wiga Waga

CD-RECENSIE 

An Pierlé Quartet – Wiga Waga
bezetting: An Pierlé piano, zang, trombone, trompet; Koen Gisen saxofoon, basklarinet, stem; Hendrik Lasure synthesizers, piano, stem; Casper Van De Velde drums
opgenomen: augustus 2020, Studio La Patrie, Gent
uitgebracht: 10 februari 2021
label: W.E.R.F.
aantal stukken: 10
tijdsduur: 49’39
website: werfrecords.bandcamp.com
door: Georges Tonla Briquet


“Een balanceeroefening tussen experimentele pop en jazzgetinte excursies,” lezen we in de bio van de gloednieuwe groep rond zangeres en pianiste An Pierlé. Voor de gelegenheid kan ze rekenen op echtgenoot en producer Koen Gisen samen met het duo SCHNTZL.

An Pierlé (1974) haar succestocht begon met het winnen van Vlaanderens overbekende Rock Rally vijfentwintig jaar geleden. Ondertussen is ze een vaste waarde met een meer dan interessante discografie. Meest recente aanvulling is ‘Wiga Waga’. Het geflirt met de jongens van het alternatieve jazzduo SCHNTZL kende al een voorgeschiedenis. Zo werkten ze samen voor de live soundtrack van het muziektheaterstuk ‘Sylvia’ rond de Amerikaanse schrijfster Sylvia Plath. Duidelijk een geslaagde combinatie aangezien de vier (Gisen is het volwaardige vierde lid) nu naar voor komen als een heus kwartet met een totaal eigen repertoire.

De wat ludieke titel (afgeleid van het oude Middelduitse woord ‘wiga’ wat wieg betekent) en de aangepaste hoestekening (een boom als schommelstoel) van kunstenaar Patrick Van Caeckenbergh verraden hun speelse en fantasierijke kijk op de zaak. Maar vergis je niet. Pierlé grossiert nog steeds in beklijvende thema’s die nog sterker dan vroeger uitgewerkt zijn aan de hand van een zeer persoonlijke grammatica. Dit laatste is niet zo verwonderlijk aangezien een aantal nummers volledig in de studio ontstond via improvisaties. Zinsneden werden geplakt bij de instant composities van het viertal. Het jazzelement, zeg maar.

‘Wiga Waga’ sluit op die manier aan bij zowel het vorige werk van Pierlé als bij de jazzgekleurde avonturen van toetsenist Hendrik Lasure en drummer Casper Van De Velde. Koen Gisen was natuurlijk de producer van dienst maar is tevens te horen als saxofonist en basklarinettist. Referenties in overvloed met diverse achtergronden. Om er slechts enkele te citeren: Leonard Cohen, Laurie Anderson (!), Kate Bush, Nick Cave, David Bowie (zijn Berlijnse periode), Melanie De Biasio en de elektro popjazz van Warm Bad en Bombataz (waar Lasure en Van De Velde eveneens deel van uitmaken).

Een cd die de grenzen tussen pop en jazz laat vervagen zij het zonder extreem af te dwalen zoals Cory Smithe op haar recente ‘Accelerate Every Voice’. Het is vooral spannend afwachten wat dit live zoal oplevert. Een eerste voorproefje is er met het streamingsgewijze releaseconcert op 10 februari vanuit de Gentse Handelsbeurs.Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.
Slippery Fish


© Jazzenzo 2010