Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Paradise Cinema – Paradise Cinema

CD-RECENSIE

Paradise Cinema – Paradise Cinema
bezetting: Jack Wyllie saxofoon, elektronica; Khadim Mbaye saba drums; Tons Sambe tama drums
opgenomen: maart 2017, Dakar, Senegal
uitgebracht: 9 oktober 2020
label: Gondwana Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 40’01
website: paradisecinema.co.ukgondwanarecords.com  
door: Mathijs van den BergParadise Cinema is een project van Portico Quartet-saxofonist Jack Wyllie en vloeit voort uit de muzikale inspiratie die hij opdeed in Afrika. De muziek in Dakar, Senegal drong elke nacht tot aan de ochtend in zijn slaapkamer door en nestelde zich als het ware in zijn dromen. Voor Paradise Cinema combineerde Wyllie de traditionele mbalax-muziek (internationaal bekend van Youssou N’Dour) met zijn eigen elektronische jazz. Hiervoor nodigde hij de Senegalese percussionisten Khadim Mbaye en Tons Sambe uit.

De sfeer op het album wordt voor een belangrijk deel bepaald door hun intense drumpartijen op onder andere de inheemse saba drums, die tegelijk met een hand en een stok bespeeld worden. De snelle, lichtvoetige ritmes vormen de dynamische basis van de acht composities en vormen een spannend contrast met de ruimtelijke elektronica. Wyllie neemt alle verdere instrumentatie voor zijn rekening en laat natuurlijk ook zijn kenmerkende impressionistische saxofoonpartijen horen.

Paradise Cinema biedt nadrukkelijk nieuwe muziek. Traditionele ritmes worden ontrafeld en er worden andere tempi aangehouden, waardoor verwijzingen naar de specifieke regio worden vermeden. Wyllie is beïnvloed door het hauntology-idee van filosoof Jacques Derrida: hoe het verleden doorwerkt in het heden en daar als het ware in rondspookt. De vele bioscopen van Dakar staan volgens Wyllie symbool voor een nooit gerealiseerde toekomst, vandaar Paradise Cinema. Het Afrikaanse culturele erfgoed werkt weer door in Wyllies muziek.

Field recordings zorgen voor extra sfeer. De combinatie van wijd uitwaaierende etherische synthesizerpartijen met de repeterende drums hebben een hallucinerend effect. Titels als ‘It will be summer soon’, ‘Utopia’ en ‘Eternal Spring’ weerspiegelen het optimistische en idealistische karakter van de muziek. ‘Digital Palm’, afgebeeld op de hoes, is een als palm vermomde communicatiemast en symboliseert de vermenging van moderne en akoestische elementen op dit originele, dromerige album. 
Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.
Paradise Cinema


© Jazzenzo 2010