Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Festival Stranger Than Paranoia verplaatst naar februari

17 dec - Festival Stranger Than Paranoia, dat aanvankelijk in december gehouden zou worden, wordt verplaatst naar februari. Het vijfdaagse improvisatiefestijn in Tilburg, Nijmegen en 's-Hertogenbosch kent in verband met de coronacrisis een afgeslankte vorm met hoogstens acht personen op het podium en in plaats van drie concerten per avond nu twee.Paul van Kemenade, Jasper van 't Hof en Mariá Portugal tijdens Stranger Than Paranoia 2017. Foto © Ton van Leeuwen.


Net als overige festivals in coronatijd kent ook Stranger Than Paranoia een veelal Nederlandse programmering met ICP Orkest en muziek rondom organisator Paul van Kemenade als verbindende factor. 

's-Hertogenbosch
Het festival opent nu in 's-Hertogenbosch (aanvankelijk Tilburg) op 13 en 14 februari in Willem Twee toonzaal. Op de zaterdagmiddag betreedt eerst het Zuid Nederlands Workshop Orkest - gereduceerd tot sextet -  onder leiding van Jeroen Doomernik en Paul van Kemenade het podium. Daarna is het de beurt aan gitarist Prashant Samlal met zijn gelijknamig avant-garde jazzkwartet, in 2018 de winnaar van de aan het festival verbonden Conservatorium Talent Award. In de avond treedt SMANDEM op, een jonge vierkoppige band die een frisse variant van jazz maakt met invloeden uit de R&B, soul en hiphop.

De zondagmiddag in 's-Hertogenbosch is voorbehouden aan een duo-optreden van slagwerker Han Bennink en pianist Guus Janssen gevolgd door trio Mariá Portugal, Jasper van 't Hof en Paul van Kemenade. De avond wordt geopend door Trio Ernst Reijseger, Harmen Fraanje en Mola Sylla en afgesloten door Bonsai Panda, een kwintet rondom gitarist Jelle Roozenburg en trombonist Louk Boudesteijn met ook rietblazer David Kweksilber binnen de gelederen.

Tilburg - Nijmegen
Vervolgens verhuist Stranger Than Paranoia op 15 en 16 februari naar het Tilburgse jazzpodium Paradox met op twee avonden dezelfde programmaring: een dubbelconcert verzorgd door trio Portugal, Van 't Hof en Van Kemenade gevolgd door een optreden van ICP Orkest. Op 17 februari in het Nijmeegse Brebl (podium JIN) treedt altsaxofonist Van Kemenade op met elektronicaspecialist Hans Timmermans (Duo Budha Building) met als afsluiter ICP Orkest.

Al aangekochte kaarten voor Stranger Than Paranoia blijven geldig. Via de websites van de podia zijn nog kaarten verkrijgbaar.


© Jazzenzo 2010