Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Keith Jarrett getroffen door beroerte: muzikale carrière voorbij

22 okt - Naar nu blijkt is Keith Jarrett in 2018 tweemaal getroffen door een beroerte. De bij leven legendarische pianist hield er een verlamming aan zijn linkerhand aan over die hem het pianospelen onmogelijk maakt. Dat maakte Jarrett (75) bekend in een interview met The New York Times.Keith Jarrett in 2003.

Foto © Olivier Bruchez.


Stilzwijgen

Keith Jarrett trad in 2017 voor de laatste keer op. Dat gebeurde in de New Yorkse Carnegie Hall. Daarna werden abrupt alle concerten geschrapt. "Vanwege gezondheidsredenen", aldus platenmaatschappij ECM destijds zonder verder in detail te treden. Sindsdien werd niets meer van Jarrett vernomen. Deze maand besloot de pianist het stilzwijgen te doorbreken middels een interview met The New York Times.

Verlamd
In dat gesprek wordt duidelijk dat Jarrett in februari 2018 een beroerte kreeg, gevolgd door nog een beroerte in mei. Jarrett raakte verlamd, en is dat feitelijk nog steeds. “Mijn linkerkant is nog gedeeltelijk verlamd. Ik probeer met een stok te lopen, maar dat duurde een jaar. Door mijn huis lopen lukt me niet". 

Na zijn eerste beroerte werd Jarrett opgenomen in een ziekenhuis, na zijn tweede in een verpleeghuis waar hij tot mei van dit jaar verbleef. De vooruitzichten zijn somber. Dat Jarrett ooit nog zal optreden lijkt zeer onwaarschijnlijk. Pianospelen lukt alleen met de rechterhand. "Ik weet niet wat mijn toekomst is. Ik heb nu niet het gevoel dat ik een pianist ben. Het hoogst haalbare voor mijn linkerhand is dat ik op een gegeven moment een beker kan vasthouden".

In september van dit jaar overleed Gary Peacock op 85-jarige leeftijd, sinds jaar en dag bassist van het Keith Jarrett (Standards) Trio.


© Jazzenzo 2010