Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Dusan Jevtovic – If You See Me

CD-RECENSIE

Dusan Jevtovic – If You See Me
bezetting: Dusan Jevtovic gitaar; Markus Reuter touch gitaar AU8, loopings; Bernat Hernandez bas; Gary Husband drums; Aleksandar Petrov tapan
opgenomen: mei 2017, La Casa Murada, Banyeres Del Penedes, Spanje
uitgebracht: juni 2020
label: eigen beheer
aantal stukken: 8
tijdsduur: 58’45
website: www.dusanjevtovic.com
door: Georges Tonla Briquet


Deze keer geen pianist of toetsenist in de (nieuwe) groep van de Sloveense gitarist Dusan Jevtovic. Naast een bassist en een drummer wel een extra percussionist en vooral gitarist Markus Reuter met wie hij ook te horen was op ‘The Sound Of The Earth’ van Xavi Reija.

Heel wat wijzigingen in de wereld van Dusan Jevtovi en niet alleen bij de muzikanten. In tegenstelling tot zijn vorige cd’s - waaronder ‘No Answer’ en ‘Am I Walking Wrong?’ - die bij het New Yorkse MoonJune verschenen, brengt hij deze release in eigen beheer uit. Allemaal elementen waardoor we (wederom) een ander facet van Jevtovic te horen krijgen. 

Niet dat de man zijn fusionverleden afgezworen heeft maar hij kanaliseert de energiestromen op een verschillende manier. In de openingstrack ‘Walking Seven’ en in ‘Si Pooro’ overheerst nog het zwaardere werk dat het midden houdt tussen rock en jazz, net zoals Belgische groepen als Nordmann en Dans Dans dit doen. Ook ‘Something In Between’ spat uit elkaar na een tijdje. Dat Aleksandar Petrov nu deel uitmaakt van de groep weegt door, zeker op het koninginnenstuk ‘Babe (Grannies)’. De man is namelijk een meester op de tapan, een traditionele Macedonische drum. Als een volleerde sjamaan zorgt hij hier voor een bezwerende intro en outro. Tussen beide uiteinden worden de poorten opengezet naar een eigen vorm van industrial jazzrock. Een ideale soundtrack om de zwart-witfotoreeks ‘Man and Machine’ van Ezra Stoller door te nemen. 

Enkele malen wordt resoluut geopteerd om af te wijken richting onbekende melkwegstelsels. Niet alles verloopt daarbij probleemloos maar voor elke hindernis volgt telkens een doorgedreven rationele oplossing.

Zo ontstaat een spanningsboog tussen robuust heroïsme en kosmische zwerftochten. Dusan Jevtovic bewijst met ‘If You See Me’ nog maar eens dat hij niet alleen een virtuoos en flexibel gitarist is maar eveneens een polyvalent componist.
Beluisteren via Spotify (inloggen noodzakelijk)
If You See Me


© Jazzenzo 2010