Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Rudresh Mahanthappa – Hero Trio

CD-RECENSIE 

Rudresh Mahanthappa – Hero Trio
bezetting: Rudresh  Mahanthappa altsaxofoon, François Moutin contrabas, Rudy Royston drums
opgenomen: 24 en 25 januari 2020
uitgebracht: juni 2020
label: Whirlwind Recordings
aantal stukken: 9
tijdsduur: 45’39
website: rudreshm.com - whirlwindrecordings.com 
door: Cyriel PluimakersWat doe je als je een van de meest opvallende altsaxofonisten van de afgelopen twee decennia bent? Dan kun je bijna geen beter statement maken dan een ode ten beste te geven aan je belangrijkste invloeden. Begeleid door contrabassist François Moutin en drummer Rudy Royston brengt Rudresh Mahanthappa onder meer de muziek van zijn muzikale helden Charlie Parker, John Coltrane en Ornette Coleman voor het voetlicht.

Eigentijds
Het album opent met een eigentijdse versie van Parker’s ‘Red Cross’ om vervolgens naadloos over te gaan in het bekende ‘Overjoyed’ van Stevie Wonder, in een bewerking afkomstig van Danilo Perez. Een pianist met wie Mahanthappa regelmatig in duo-vorm optreedt. Curieus is de combinatie ’Barbados/26-2’, met eerst een ritmische improvisatie op de bekende tune van Parker en daarna een nieuwe lezing van het van John Coltrane afkomstige ’26-2’. Dat hij met name excelleert in ballads laat de altsaxofonist horen in zijn meeslepende interpretatie van ‘I Can’t Get Started’. Een kwaliteit die hij ook weer tentoonspreidt in zijn versie van de standard ‘I’ll Remember April’. 

Dansbaar
Bijna feestelijk en dansbaar is de uitvoering van Keith Jarrett’s ‘The Windup’. Meer dan curieus is de opname van het prachtige ‘Ring Of Fire’, een country song die June Carter ooit voor haar man Johnny Cash schreef. Authentieke muziek die Mahanthappa uit zijn jeugd in Colorado is bijgebleven. Ornette Coleman krijgt een hommage in een krachtige uitvoering van ‘Sadness’, een compositie die je ook zoveel jaar na dato nog steeds naar de keel grijpt. Dat het stuk geschreven is tijdens het hoogtepunt van de Black Power beweging onderstreept eens te meer de heftige emoties die aan de basis liggen van deze compositie.

Opvallend 
Een beter slot dan Parker’s onsterfelijke ‘Dewey Square’ is nauwelijks denkbaar. De ironie wil dat het trio deze klassieker in een spontane opwelling, aan het einde van hun verblijf in de studio, heeft toegevoegd. Met flair laat Mahanthappa in zijn solo de bebop herleven, alsof deze muzikale stijl gisteren is uitgevonden. ‘Hero Trio’ is een album dat nu al gerekend mag worden tot de meest opvallende releases van 2020. Een productie die moeiteloos laat horen hoe fris de jazztraditie nog steeds is, mits de muziek met overtuiging en bezieling wordt gespeeld.
Beluisteren via Spotify (inloggen noodzakelijk)
Redcross (Charlie Parker)
I’ll Remember April


© Jazzenzo 2010