Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Multi-instrumentalist Cor Fuhler (56) overleden

4 aug - De Nederlandse avant-garde musicus Cor Fuhler is 19 juli op 56-jarige leeftijd ten gevolge van een hartstilstand in Australië overleden. Fuhler was pianist, componist en een eigenzinnige instrumentenbouwer die zich bewoog in de wereld van de experimentele elektronische muziek. Ook was hij medeoprichter van Stichting Doek en voorzitter van BIM, de Beroepsvereniging van Improviserende Musici.Cor Fuhler met zijn zelf ontworpen Keyolin.
Foto © CF.


Keyolin

Fuhler (Emmen, 1964) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij pianist Misha Mengelberg en contrabassist Nico Langenhuijsen, maar was vooral een autodidact. Hij ontwikkelde zich tot een eclectische muzikant, pianist, gitarist, improvisator, componist, geluidskunstenaar, multi-instrumentalist, instrumentenbouwer, uitvinder, beeldend muzikant, onderzoeker en wetenschapper. 

Fuhler maakte naam vanwege zijn baanbrekende pianotechnieken en zijn uitvinding de keyolin, een hybride viool en piano. Daarnaast schreef hij voor onder meer theater en dans en componeerde hij werken voor zelfgebouwde apparaten en diverse elektronische media. 

Australië
Fuhler was artistiek leider van zijn eigen ensembles, zoals Corkestra, Pluk, trio Fuhler/Bennink/De Joode, Cortet en Wayang Detective en werkte samen met onder andere John Zorn, The Ex en Jim O' Rourke. In 2010 verhuist Fuhler met zijn vrouw naar Australië waar hij in 2016 zijn doctoraat in compositie aan de Universiteit van Sydney haalt. Een jaar later publiceert hij zijn boek 'Disperse and Display' over zijn onderzoek naar modulaire compositietechnieken en uitgebreide instrumentele technieken. Ook geeft hij les aan de conservatoria van Sydney en Hobart.

Na het overlijden van Misha Mengelberg zag Han Bennink in Cor Fuhler een belangrijke kandidaat diens positie achter de piano bij ICP in te nemen, ware het niet dat de multi-instrumentalist naar Australië verhuisde.

Doek
Het afgelopen Doek Festival (28 juli - 2 augustus) werd opgedragen aan Cor Fuhler. Later deze maand wordt in Amsterdam een avond georganiseerd om zijn leven en nalatenschap te vieren.Cor Fuhler en Taku Unami
Doek Festival 2010
Ensemble Offspring met Cor Fuhler - Poisonic Doctors (2015)
'Listening Forest', een installatie van Cor Fuhler
Tyalgum Music Festival 2016


 

© Jazzenzo/Erno Elsinga


© Jazzenzo 2010