Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Miljardensteun voor Britse cultuur

6 jul - De Britse regering heeft een steunpakket van 1,7 miljard euro aangekondigd om de cultuurbranche in het land overeind te houden. In de sector werken ruim 700.000 mensen.Ronnie Scott's jazzclub in Londen.

Foto © Tom Morris/Wikipedia.


Het steunpakket voor theaters, galerieën, musea, muziekpodia en andere culturele instellingen is de grootste eenmalige investering in de Britse cultuur ooit.

Iconisch
Vorige week riepen Britse artiesten in een brief aan de minister van Cultuur de regering op om de cultuursector te hulp te schieten vanwege de zorgwekkende toestand van veel culturele instellingen sinds de uitbraak van het coronavirus. Door de gedwongen sluiting zouden onder meer veel theaters en musea aan de rand van de afgrond staan.

In een persbericht stelt premier Boris Johnson: "Van iconische theaterstukken en musicals, betoverende exposities en onze wereldberoemde galerieën tot optredens in lokale kelderpodia; de Britse culturele industrie is het kloppend hart van ons land. Dit geld zal de sector veiligstellen voor komende generaties en zorgt ervoor dat artiesten en podia door het hele Verenigd Koninkrijk het hoofd boven water kunnen houden en hun personeel kunnen aanhouden nu de deuren dichtblijven.''

Merkel
Ook in Duitsland wordt gewerkt aan verdere hulpprogramma's voor de culturele sector. Bondskanselier Angela Merkel sprak in mei in een videoboodschap haar steun uit zodat 'het brede en diverse culturele landschap kan blijven bestaan nadat de pandemie is overwonnen'.

De culturele sector in Nederland ontving tot nu toe een steunpakket van 300 miljoen euro, waar minimaal een miljard nodig is.


Zie ook:


© Jazzenzo 2010