Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Boy Edgar Prijs eindelijk voor Ack van Rooyen

26 jun - Trompettist en bugelspeler Ack van Rooyen (90) heeft de Buma Boy Edgar Prijs 2020 toegekend gekregen. De bekendmaking vond vrijdag plaats tijdens het online netwerk- en showcase-evenement inJazz vanuit Lantaren Venster in Rotterdam.Ack van Rooyen krijgt bloemen als winnaar van de Buma Boy 
Edgar Prijs, te volgen via een livestream.Laat

Nogal wat muzikanten die in de afgelopen tien jaar 'de belangrijkste prijs op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek' wonnen, vroegen zich hardop af waarom Van Rooyen de prijs nooit had gekregen. Diens carrière immers, omspant zo'n zeventig jaar, kende vele internationale hoogtepunten waaronder een samenwerking met Miles Davis, en bovendien is Van Rooyens instrumentbeheersing ongekend.

Buitenwacht
Wellicht onder druk van de buitenwacht is de jury tot eenzelfde slotsom gekomen. Van Rooyens staat van dienst als solist bij talloze bigbands en orkesten wordt in het juryrapport omschreven met: "zijn bijdrage als solist aan de Nederlandse jazzorkesten leest als een overzicht van grote jazzensembles waarin traditie en vakmanschap op handen worden gedragen". En: “Van Rooyen heeft een indrukwekkende internationale carrière. Hij speelde in de meest vooraanstaande internationale jazzorkesten”.

Vakmanschap
Ook prijst de jury Van Rooyens vakmanschap en lyrische spel op de bugel, en "de schoonheid van de ronde toon die hij prevaleert boven effectbejag". Daarnaast is Van Rooyen een "inspirator" door diens docentschap aan de conservatoria van Amsterdam, Den Haag en Hilversum.

Van Rooyen treedt nog altijd op. Later dit jaar duikt de trompettist met Metropole Orkest de studio in om een album met strijkers op te nemen, een oude maar vurige wens van de kersverse winnaar van de Boy Edgar Prijs.

De prijs wordt in december overhandigt aan Van Rooyen, wanneer hij - traditiegetrouw - in Bimhuis een zelf samengestelde concertavond mag organiseren.Bekijk de livestream terug: concert en bekendmaking Boy Edgar Prijs 2020
aan Ack van Rooyen, 
26 juni, Injazz, Rotterdam.


© Jazzenzo 2010