Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jon Balke – Discourses

CD-RECENSIE 

Jon Balke – Discourses
bezetting: Jon Balke – piano, sound processing
opgenomen: december 2019
uitgebracht: 15 mei 2020
label: ECM Records
aantal stukken: 16
tijdsduur: 43’43
website: magnetic.no - ecmrecords.com
door: Mathijs van den Berg
‘Discourses’ is de derde soloplaat van pianist Jon Balke. Net als op voorganger ‘Warp’ (2016) vult de Noor het geluid aan met elektronica, die de composities een ruimtelijk karakter geven. Het betreft een conceptalbum en is bedoeld als pleidooi voor meer dialoog in een verharde samenleving vol polariserende retoriek. Het werk bestaat uit zestien miniaturen die titels hebben als ‘the assumptions’, ‘the why’, ‘the how’ en ‘the mutuality’ (alle gespeld met kleine letters) en aanzetten tot reflectie.

De muziek houdt het midden tussen compositie en improvisatie. Balke kiest nooit voor de makkelijke weg. Het zijn in al hun beknoptheid behoorlijk complexe stukken die door Balkes kraakheldere en pregnante stijl een grote zeggingskracht hebben. In het openingsnummer ‘the self and the opposition’ wordt de confrontatie die Balke in het huidige politieke klimaat bespeurt hoorbaar gemaakt door middel van een stuwende dynamiek. ‘the certainties’ wordt stevig aangezet met rollende akkoorden. ‘the first argument’ is koel en sprankelend en in ‘the how’, een van de laatste composities, klinkt hoop door. Langzaam werkt Balke toe naar een optimistisch slot.

De toegevoegde geluidseffecten dragen verder bij aan de sfeer. Fragiele stukken als ‘the container’ en ‘the second afterthought’ klinken nog verfijnder door de aangebrachte elektronische accenten. Soms knerpt en schuurt het (‘the facilitator’) of zwellen klanken onheilspellend aan (‘the certainties’). ‘the polarisation’ wordt ondergedompeld in een toepasselijk donker klankbad. Op ‘the assumptions’ lijk je je in een drukke ruimte te bevinden vol geroezemoes. De effecten zijn nadrukkelijk bedoeld als ondersteuning en dringen zich nergens aan de luisteraar op.

‘Discourses’ is een muzikale vertelling die door de diepgang van de composities en de subtiele sfeerverschuivingen bijzonder boeit. Een album om uitgebreid voor te gaan zitten. Het valt te hopen dat de types wier platte en eenzijdige communicatie Balke aan de kaak wil stellen hier de tijd voor willen nemen, zodat de wereld er iets beter op kan worden. Muzikaal is ‘Discourses’ in ieder geval een aanwinst.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)
the why


© Jazzenzo 2010