Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Trichome – Unknown Prophet

CD-RECENSIE

Trichome – Unknown Prophet
bezetting: Benny Lackner piano, elektronica; Nesin Howhannesijan contrabas; Diego Piñera drums, percussie
opgenomen: 6 en 7 juni 2019
uitgebracht: 6 maart 2020
label: Double Moon Records / Challenge Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 56’24
website: bennylackner.com - challengerecords.com
door: Mathijs van den BergTrichomen, waarnaar deze band is genoemd, zijn de haren waarmee een plant zonlicht absorbeert. Trichome is daarmee een metafoor voor de invloeden uit klassieke muziek, elektronica, folk en hiphop, die het drietal in zijn muziek heeft verwerkt. Zelf noemen ze hun sound ‘experimental/electronic hip-hop/odd-meter-jazz’. De groep bestaat uit gelouterde muzikanten die elkaar in de Berlijnse jazzscene hebben ontmoet en verschillende culturele bagage meebrengen. Benny Lacker (piano), Nesin Howhannesijan (bas) en Diego Piñera (drums) hebben respectievelijk een (deels) Amerikaanse, Armeense en Uruguayaanse achtergrond.

Dit levert een interessante mix op van behoorlijk experimentele muziek. Opmerkelijk is dat de composities op ‘Unknown Prophet’ op één na alle van de hand van Howhannesijan zijn. Het is dus niet verwonderlijk dat de bas een prominente plaats inneemt. Zo hebben de meeste stukken een basintro. Toch is dit ook weer een trio waarbij het gaat om het groepsgeluid en interactie voorop staat. De muziek is in het kort te kenschetsen als robuust, ritmisch, dynamisch en vaak bijzonder spannend.

Lacker, die studeerde bij Brad Mehldau, heeft een vrij lichte, lenige toets waarin hij veel gevoel kan leggen. Naast de piano maakt hij ook gebruik van een Korg Kaos Pad die enkele nummers een elektrisch, maar ook een wat scherp geluid geven. Howhannesijans spel is heel melodieus met ritmische uitbarstingen. Piñera is een buitengewoon inventieve drummer die gebruik maakt van diverse percussie-instrumenten, waaronder gongs. Ondanks het volle geluid weet Trichome de muziek doorzichtig en toegankelijk te houden.  

De composities kennen sterke motieven en afwisselende, vaak tegendraadse ritmes. Het spel is intens met korte spanningsbogen. Na een zevental hoekige nummers is ‘A Missak’ opeens een heel verstild, klassiek aandoend stuk. Op de afsluiter ‘Con Dos Cojones’, een compositie van Lackner, klinkt meer conventionele jazz. ‘Unknown Prophet’ is kortom een rijk trioalbum dat boven het maaiveld uitsteekt.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)


© Jazzenzo 2010