Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Paul van Kemenade raakt met overweldigende oerkreet

CONCERTRECENSIE. Paul van Kemenade: Three Horns And A Bass en Budha Building, Livestream vanuit Paradox Tilburg, 22 mei 2020
beeld: livestream
door: Cyriel Pluimakers

In coronatijden zoeken vele musici naar oplossingen om hun creativiteit te laten horen. Een aantal podia faciliteren deze artistieke behoefte zoals De Doelen in Rotterdam, het Amsterdamse Concertgebouw en Paradox in Tilburg. Maar bij veel gerenommeerde podia is een akelige radiostilte ingetreden of ze vertonen op internet ingeblikt materiaal dat al enige tijd op de plank ligt.

  
Paul van Kemenade gaf een concert met Three Horns And A Bass en presenteerde met elektronica specialist Hans Timmermans (alias Budha Building) de nieuwe cd Russian Roads.

Zinderend
Het meest echt is natuurlijk om rechtstreeks verse kost te laten horen vanaf het podium. Altsaxofonist Paul van Kemenade heeft de gelegenheid aangegrepen om live vanuit zijn thuishonk Paradox een tweetal compacte concerten te presenteren. Met Three Horns And A Bass – het drummerloze kwartet met naast de leider bugelspeler Angelo Verploegen, trombonist Louk Boudesteijn en contrabassist Wiro Mahieu - bijt hij de spits af met een zinderende set. Bekende composities als ‘Mrs Lily’, ‘Take It Easy’ en het aan zijn dochter opgedragen ‘Mex’ passeren de revue. Een hoogtepunt vormt het krankzinnige ‘Spaghetti Stress’, waarin de musici letterlijk en figuurlijk in een noten brei verstrikt lijken te raken. Nieuw is het stuk ‘What’s Happening’, een soort hymne waarin de musici beurtelings improviseren over een lopende baslijn. Van Kemenade laat weten dat dit optreden de opmaat vormt voor een nieuw album waarin hij dit ensemble uitbreidt met buitenlandse gastmusici.

  
Trombonist Louk Boudesteijn. Paul van Kemenade en Hans Timmermans.

Goddelijk
Minder geslaagd is het tweede gedeelte van de avond waarin Van Kemenade optreedt met elektronica specialist Hans Timmermans, alias ‘Budha Building’: een statische voorstelling met een man achter een laptop die nogal voorspelbare beats en soundscapes laat horen. Het optreden vormt tevens de presentatie van hun nieuwe cd ‘Russian Roads’. De tegenvallende elektronicabatterij leidt opmerkelijk genoeg wel tot buitengewoon geïnspireerd spel van de altsaxofonist, die zijn instrument laat zingen en jammeren dat het een lieve lust is. Als je iets bijblijft bij Van Kemenade dan is het dat geweldige geluid dat diep uit zijn binnenste komt en soms ronduit goddelijke dimensies lijkt aan te nemen: een alles overweldigende oerkreet die elke luisteraar diep raakt, ook als die het concert verplicht thuis, zittend voor een beeldscherm, moet meemaken.Bekijk de concerten van Three Horns And A Bass en Budha Building.


© Jazzenzo 2010