Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Het tegendraadse geluid van VLEK

ACHTERGROND
door: Cyriel Pluimakers

Bart van Dongen: "De muziek gaat bij ons automatisch door het VLEK filter."  Foto © Paul Janssen.Een hoogtepunt tijdens het in oktober 2019 gevierde 40-jarige jubileum van Paradox Tilburg was het optreden van het septet VLEK. Een ensemble waarin stevige beats, heavy metal, blues, pakkende grooves en hartverscheurend mooie melodieën voorbijkomen. Een vaak tegendraads geluid waarin muzikale tegenstellingen worden opgeheven en leiden tot een vaak overvloedig artistiek resultaat.

Huisorkest
De start van VLEK is bijna toevallig te noemen. Zo vertelt toetsenist Bart van Dongen: “Contrabassist Bert Palinckx kreeg in 2009 van Paradox een Carte Blanche, waarvoor hij trompettist Jeroen Doomernik, trombonist Hans Sparla, rietblazer Edward Capel, gitarist Jacq Palinckx, drummer Pascal Vermeer en mij uitnodigde. Ook gitarist Aron Raams deed in het begin nog mee. Het eerste optreden verliep zo goed dat we vervolgens een soort huisorkest werden. Vanaf het begin brengen we ook allemaal, behalve Sparla, onze eigen composities in. De eerste jaren gaven we zo’n drie keer paar jaar een concert op onze thuisbasis en tegenwoordig is dat twee keer. Uiteraard treden we ook wel eens in de rest van Nederland op, maar het verkopen van een kostbaar septet blijft lastig.” Blazers Edward Capel, Jeroen Doomernik en Hans Sparla.

Foto © Olga Beumer.


VLEK filter

Inmiddels bracht VLEK een viertal CD’s uit: ‘Speck’ (2012), ‘Smoking Gun’ (2014), ‘Rumble’ (2016) en ‘Music On The Far Side Of The Moon’ (2018). In tegenstelling tot het vaak nogal bestudeerde geluid van de Amsterdamse grachtengordel, vloeit bij VLEK echt Bourgondisch bloed door de aderen, met een vaak overvloedig artistiek resultaat. Fanfaredeuntjes, experimentele rock en abstracte muziek gaan bij dit ensemble hand in hand. Van Dongen: “In de loop der tijd hebben we zo’n band met elkaar gekregen dat we de dingen gewoon kunnen laten gebeuren. De kennis van elkaar is steeds groter geworden en we weten steeds beter van elkaar wat iedereen kan. We hanteren bewust geen kaders want de muziek gaat bij ons automatisch door het VLEK filter.”

Live
Deze bijzondere ontwikkeling vinden we terug in hun CD-producties. Zo vormt ‘Speck’ een prachtige zoektocht naar het eigen geluid, wordt dit verder ontwikkeld op ‘Smoking Gun’ en leidt dit vervolgens tot vette live-uitspattingen op ‘Rumble’ en ‘Music On The Far Side Of The Moon’. Het ‘knagende’ titelstuk van de laatste productie vormt ook de afsluiter van ‘Rumble’ en het is leuk om beide versies te vergelijken. “We zijn een echte live band  en werken nooit met vervangers, als iemand niet kan dan spelen we niet. Onze artistieke principes staan voorop, we zijn absoluut niet commercieel ingesteld”, merkt Van Dongen op. 

  
Smoking Gun, Rumble en Music On The Far Side Of The Moon. Daarnaast verscheen ook nog Speck.

November Music
De toetsenist heeft een uitnodiging gekregen voor de komende editie van November Music. “Ik zal een aantal nieuwe composities ten doop houden. Extra aandacht zal ik zeker geven aan het geluid van mijn collectie monofone synthesizers met vintage apparaten van Arp, Moog en Wurlitzer. Zo kan ik de composities en improvisaties kleuren met een vette retrosaus”, zegt de toetsenist tot slot.  “En …. natuurlijk wordt het hoog tijd dat het unieke geluid van VLEK zijn weg vindt naar andere festivals met grenzeloze muziek zoals Le Guess Who, Sound of Europe, Transition en Lowlands.”


DISCOGRAFIE

SPECK (eigen beheer) luisteren
SMOKING GUN (eigen beheer) luisteren
RUMBLE, VLEK IN NEERPELT (El Negocito) luisteren
MUSIC ON THE FAR SIDE OF THE MOON (El Negocito) luisteren


© Jazzenzo 2010