Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Angela Merkel vindt cultuur ‘belangrijk voor ons' en geeft meer steun

12 mei - Bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft in haar wekelijkse videoboodschap aangekondigd de noodlijdende culturele sector in Duitsland verdere steun te geven. Merkel sprak over een diepe snee in het culturele leven dat nu al maanden stil ligt.Angela Merkel spreekt zich in een videoboodschap uit voor meer steun aan cultuur.Het doel is dat het brede en diverse culturele landschap kan blijven bestaan nadat de pandemie is overwonnen, zei ze zaterdag in een video. Er moeten nu concepten worden ontwikkeld zodat ook theaters, concertzalen, opera's en andere culturele locaties kunnen openen met hygiënevoorschriften. De Bondsdag en de industrie vragen om snelle aanvullende hulp.

Missen
"Ik weet wat we missen en hoeveel burgers wachten om eindelijk hun culturele aanbod weer live te kunnen ervaren", zei Merkel tegen de culturele scene. 'Tot die tijd zullen we proberen u zo goed mogelijk te ondersteunen met onze hulpprogramma's, maar ook door te zeggen hoe belangrijk u voor ons bent.' 

De Duitse Culturele Raad reageerde verheugd over de opmerkingen van Merkel. Minister van financiën Olaf Scholz (SPD) gaat akkoord met vergaande steun en onderschrijft de waarde van cultuur voor het land. Minister van Cultuur Monika Grütters (CDU) werkt inmiddels aan een groot ondersteuningsprogramma dat verder gaat dan eerdere maatregelen, zo liet ze optekenen in Welt am Sonntag. De sector verwacht een miljard euro steun nodig te hebben.

Nederland
In Nederland heeft de culturele sector tot nu toe 300 miljoen euro aan steun ontvangen. In Brabant daarentegen komt de culturele sector in vier jaar tijd zo goed als stil te liggen. Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten schaart cultuur voortaan onder vrije tijd.


Lees ook:Bekijk de videoboodschap van Angela Merkel.


© Jazzenzo 2010