Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Afrobeat drummer Tony Allen (79) overleden

1 mei - Drummer Tony Allen is in zijn woonplaats Parijs op 79-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van hartfalen. De Nigeriaan was een van de grondleggers van de afrobeat.


Tony Allen in 2015.

Foto © Tore Sætre / Wikimedia.


Africa '70

Allen maakte deel uit van de legendarische band Africa '70, een samenwerking met landgenoot Fela Kuti (1938 - 1997). Hun mix van West-Afrikaanse muziekstijlen met jazz en funk groeide uit tot de afrobeat. Africa '70 bracht dertig albums uit, maar na tien jaar verlaat Allen de groep vanwege meningsverschillen omtrent royalty’s.

Allen werd beïnvloed door jazzdrummers als Art Blakey en Max Roach. Na het verlaten van Africa '70 vormt hij zijn eigen band en verhuist naar Londen en later naar Parijs. Daar werkt hij onder meer samen met King Sunny Adé, Ray Lema, Manu Dibango, Archie Shepp en zelfs met Red Hot Chily Peppers. Ook maakt hij deel uit van The Good, The Bad & The Queen, de band van Damon Albarn.

Master
In 2017 trad Allen nog op tijdens het Heerlense Jazzout! en eerder dit jaar verscheen onder eigen naam het album 'Rejoice'. Van de drummer verscheen de autobiografie: 'Tony Allen: Master Drummer of Afrobeat'.
Tony Allen - Moanin'


© Jazzenzo 2010