Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Second Wind Quintet

CD-RECENSIE

Second Wind Quintet – Second Wind Quintet
bezetting: Juuso Rinta contrabas, basgitaar; Ilkka Oksanen drums; Tommi Tampio gitaar; Kasper Haikonen saxofoon; Aapo Wiksten piano
opgenomen: 7 en 8 oktober 2018
uitgebracht: 6 maart 2020
label: Challenge Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 39’44
website: secondwindquintet.com - challengerecords.com 
door: Mathijs van den Berg


Second Wind Quintet is een Fins gezelschap dat in 2015 werd opgericht en nu met zijn gelijknamige debuutalbum komt. De composities zijn allemaal van bandleider en gitarist Tommi Tampio, die Pat Metheny, Brian Blade en Aaron Parks tot zijn muzikale helden rekent. Een andere inspiratiebron is filmcomponist James Horner die de muziek schreef bij Hollywoodkrakers als Braveheart, Avatar en Titanic.

Het album bevat acht korte tot zeer lange nummers. Composities als ‘Something Dark’ en ‘Too Kind’ zijn pure jazz, waarop improviserend flink wordt uitgepakt. Sommige zijn meer korte schetsen, zoals ‘Inner Peace’ met mooie romantische gitaarpartijen. Hier gaat het vooral om de sfeer. De twee lange stukken, van bijna tien minuten, hebben een episch, cinematografisch karakter met een afwisselende dynamiek. Ook hoor je daarop folkinvloeden, kenmerkend voor zoveel Scandinavische jazz. 

De composities zitten harmonisch goed in elkaar, zijn bijzonder kleurrijk en hebben soms een sterk ritmisch karakter met pulserende bas en drums. De sfeer is luchtig en ontspannen, ook in de meer melancholieke stukken. Tampio laat diverse kanten van zijn spel horen, de ene keer ingehouden en melodieus, dan weer virtuoos en een tikje venijnig. Zijn bandleden zijn stuk voor stuk voortreffelijk en krijgen beurtelings de ruimte om hun kwaliteiten te tonen. Er wordt steeds op bijzonder elegante manier gemusiceerd. 

Door de smaakvolle composities en het verfijnde spel heeft het album een onnadrukkelijke kwaliteit waardoor Second Wind Quintet des te meer indruk maakt. Dit is een album dat je een paar keer moet opzetten om tot zijn recht te laten komen. Knap hoe Second Wind Quintet meteen op zijn debuutalbum al zo gerijpt klinkt.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)
Album teaser.


© Jazzenzo 2010