‘Een schilderijtje kan ik missen, eten niet’
COLUMNdoor: Erno Elsinga
Na Zwarte Piet en de vuurwerkdiscussie heeft half Nederland een nieuwe pispaal gevonden: cultuur. En dan met name de subsidie op cultuur.
Een van mijn favoriete nieuwskanalen is Nu.nl, waar de reacties op de kort en bondig geformuleerde artikelen een doorsnee peiling van onze samenleving vormt. Een in alle opzichten vermakelijke mengeling van meningen opgetekend door mensen die twee maanden geleden nog bondscoach, vliegvaartdeskundige of tv-recensent waren, maar nu de switch naar viroloog of econoom hebben gemaakt. De plicht roept namelijk.
Dat de cultuursector in deze ontwrichtende coronaperiode een donatie van 300 miljoen tegemoet kan zien, was nog tot daaraan toe. Veel sectoren worden immers zuchtend en piepend met overheidsgeld enigszins overeind gehouden. Nee, de rode lap werd een paar dagen later uitgehangen, toen Ingrid van Engelshoven bij Nu.nl uitsprak dat er in de nabije toekomst niet zal worden bezuinigd op cultuursubsidies, “zolang ik Minister van Cultuur ben”. Voordat Nu.nl de mogelijkheid tot reageren deactiveerde – wat vaker gebeurt als de spanning hoog oploopt - hadden 685 mensen hun gal al gespuid.
De onvrede zit hem vooral in de voorbarigheid van de minister. Nu de samenleving op een recessie afstormt, kunnen we de beoogde culturele subsidiegelden wel beter besteden, is de achterliggende gedachte. Zorg, onderwijs, politie, pensioenen, om een paar inkoppertjes te noemen. ‘Cultuur is een luxeproduct dat je best kunt missen’, meent iemand.
Subsidie is een scheldwoord voor de ‘hardwerkende Nederlander’. ‘Als je geen zin hebt om te werken, word je ‘kunstenaar’, stelt Heiko1. ‘Hoeveel subsidie hebben Van Gogh en Rembrandt gehad, ook niets.’ aldus Zone_75 over deze arme drommels. Nog zo’n mooie: ‘Als je geen winst maakt, hoor je gewoon niet te bestaan’.
Nederland in bange dagen. Snakkend naar afleiding staan orkestjes voor verpleeghuizen te spelen, geven muziekdocenten online les, worden virtuele musea geopend, groeit het aantal Netflix-abonnees en de boekverkoop stijgt. Allemaal zaken die we kunnen missen in deze tijd waarin velen niets om handen hebben. Behalve dan de virologen en economen van Nu.nl.
Ene Kloo vat de onvrede nog het meest treffend samen: ‘Een schilderijtje kan ik missen, eten niet’. Hopelijk gaat de Sinterklaasoptocht eind van het jaar door. Cultuur hè.
Waarom wordt kunst en cultuur zo geminacht?
Velen vinden dat kunst en cultuur niet belangrijk is en vooral niet dat het door de overheid ondersteunt moet worden. Het is voor hen geen essentiële levensbehoefte, er gaan veel teveel subsidies naar de sector, kunstenaars zijn profiteurs en zij moeten maar wat anders gaan doen als ze er niet van kunnen leven. Met deze simplistische redeneringen gaat men echter aan een groot aantal zaken voorbij.
Michiel Scheen (E-mail ) - 20-04-’20 21:05
Afgelopen zondag was in Buitenhof Ramsey Nasr aan het woord over de rol van kunst in coronatijd! De moeite waard om terug te zien!
Herman Bekker (E-mail ) - 21-04-’20 17:07
Juist nu heeft de maatschappij cultuur nodig. Dus laten we overal in de buitenlucht concerten organiseren. Als de 1,5 m afstand wordt gehouden kunnen veel mensen ervan genieten, zelfs met een mondkapje om kan je heerlijk meezingen. Gewoon overal lowcost concerten vanaf nu tot en met september. Met de pet rond en een geluidloze collecte (alleen briefjes van 5, 10, 20 of 50 euro. Dan ga ik ook naar concerten waar ik anders niet zo snel naar toe zou gaan. Hoe snel kan een mobiel podium bij mij in de buurt opgebouwd worden?
Ik mis de reclame op tv voor een kanaal waarop iedere artiest tegen betaling zijn of haar of hun concert aanbiedt. Ik heb thuis een grote tv en een goed geluidsinstallatie. Waar blijven deze initiatieven? Mensen je kan toch niet echt op vakantie, dus betaal met het uitgespaarde geld cultuur in al zijn vormen.En ik heb ook behoefte aan andere kunst! Op straat met al die mooie kunst!
Egbert Monsuur (E-mail ) - 04-05-’20 17:03
Natuurlijk, Maslow zei het al:Eten komt op 1. Dat gaat niet over beschaving. Wonen komt op 2. En is gaat al meer over beschaving. Maar ja jongens, cultuur, op 3 ( of 4 voor mijn part na de liefde ) komt toch echt cultuur, en dat IS beschaving...
robin (E-mail ) - 06-05-’20 08:24