Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Avant-garde bassist Henry Grimes (84) overleden

18 apr - Een van de grootste bassisten uit de jazzgeschiedenis, Henry Grimes, is op 84-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van Covid-19.Henry Grimes in 2006 in Lantaren Venster te Rotterdam

Foto © Hans Reitzema.


Free jazz
Grimes maakte in de jaren zestig naam in de avant-garde jazz. Hij speelde op Roy Haynes' album 'Out of the Afternoon', bij Gil Evans op 'Into the Hot' en in het McCoy Tyner Trio op 'Reaching Fourth', en maakte deel uit van het Steve Lacy - Roswell Rudd Quartet. In 1965 verschijnt het eerste album van Grimes, 'The Call', een uitspatting van free jazz.

Grimes speelde in de jaren vijftig en zestig met zo'n beetje iedereen die er toe deed, zoals Don Cherry, Sonny Rollins, Cecil Taylor, Charles Mingus, Thelonious Monk, Gerry Mulligan, Albert Ayler, Don Cherry, Benny Goodman, Coleman Hawkins, Lee Konitz, Steve Lacy, Charles Mingus, Sunny Murray, Pharoah Sanders en Archie Shepp.

Verdwenen
In 1970 verdwijnt Grimes volledig uit de muziekscene en velen veronderstelden dat de bassist overleden was. In 2000 wordt Grimes teruggevonden in Los Angeles waar hij als klusjesman werkzaam is. Hij maakt zijn rentree in de muziek met als hoogtepunt zijn optreden op het Vision Festival in New York in 2003.

Viool
Hij vervolgt zijn carrière in de ensembles van onder meer John Zorn en Marc Ribot. Op 70-jarige leeftijd pikt hij zelfs zijn eerste instrument op, de viool, waarmee hij optreedt naast Cecil Taylor.

Henry ontving een Lifetime Achievement Award in 2016.
Marc Ribot, Henry Grimes, Chad Taylor (2011)
Henry Grimes' 75th Birthday Concert
met Kidd Jordan in jazzclub The Stone in New York.


© Jazzenzo 2010