Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Carla Bley – Life Goes On

CD-RECENSIE 

Carla Bley – Life Goes On
bezetting: Carla Bley  piano; Steve Swallow  elektrische bas;
Andy Sheppard  tenor- en sopraansaxofoon
opgenomen: mei 2019
uitgebracht: 14 februari 2020
label: ECM Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 56’43
website: ecmrecords.com 
door: Mathijs van den Berg‘Carla was hit by a bucket of shit/and the band played on
’, staat in de inlay, een aan de jazzklassieker van Neal Heft refererende tekst. Na een ernstige ziekte komt pianist Carla Bley met nieuw materiaal, aangezien ‘Life Goes On’ zoals dit album heet. Het is haar derde titel voor ECM met haar vaste trio, verder bestaande uit echtgenoot Steve Swallow op elektrische bas en Andy Sheppard op tenor- en sopraansaxofoon. Ze delen al een heel (muzikaal) leven samen.

Het album bestaat uit drie lange suites, die opnieuw blijk geven van Bleys eigenzinnige karakter als componist. ‘Life Goes On’ opent met donkere pianotonen waarna zich een melancholieke blues ontspint. Sheppard’s sax valt zacht in. Op de vervolgdelen ‘On’, ‘And On’ en ‘And Then One Day’ wordt de toon steeds hoopvoller: het leven gaat immers verder. De hoop wordt verklankt door Bleys vitale, robuuste toucher en Sheppard’s lyrische sopraansax. 

Op de tweede suite, ‘Beautiful Telephones’, laat Bley een breed palet aan stijlen horen, van ingehouden tot hoekig. Deze suite moet de eerste indrukken van een Amerikaanse president verbeelden wanneer hij de Oval Office betreedt, een stuk met ruimte voor humor. De piano en de warme klank van Swallows basgitaar, die hij als een gewone gitaar bespeelt, vormen een prachtige combinatie. In het tweede deel treedt Sheppard meer op de voorgrond. Het individuele spel munt uit in finesses en het samenspel is fenomenaal. 

‘After You’, de opener van de laatste suite, is een prachtige ballad waarop de lyrische en weemoedige saxofoon van Sheppard glorieert. ‘Copycat’ tenslotte is een tien minuten lang durend vraag-en-antwoordspel tussen de drie instrumenten. Briljant, lichtvoetig en geestig. Bley laat met haar trio opnieuw horen dat haar muzikale schatkamer nog lang niet leeg is en er nog heel wat moois in het verschiet ligt: ‘wonderful stuff had just barely begun/and the band played on’.


Beluister dit album op Spotify (inloggen noodzakelijk)


© Jazzenzo 2010