Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jazzpianist Billy Taylor overleden

30 dec - De Amerikaanse jazzpianist en componist Billy Taylor is dinsdag op 89-jarige leeftijd overleden aan hartfalen in New York. Taylor ontving in 2005 een Grammy Award voor zijn hele oeuvre. Hij schreef meer dan driehonderd composities. Ook behaalde de pianist een doctoraal in de muziek aan de universiteit van Massachusetts, wat hem de titel Dr. opleverde.Billy Taylor reikt aan Toots Thielemans in 2008 de NEA Jazz Masters Award uit.
Foto © Jos Knaepen.

Dr. Taylor was naast muzikant ook oprichter van de New York's Jazzmobile, een organisatie waarbinnen kunst werd onderwezen door middel van lezingen, workshops, concerten en diverse speciale projecten. Taylor was ook de eerste Afro Amerikaan die (jarenlang) een band leidde bij een televisieshow; The David Frost Show.

Een van Taylor's bekendste composities is 'I Wish I Knew How It Would Feel to Be Free' uit 1954. In de jaren zestig nam Nina Simone het nummer op voor haar album 'Silk and Soul'. Ook het ambitieuze 'Suite for jazz piano and orchestra' uit 1973 is van Taylor's hand. In 1989 startte Taylor zijn eigen platenlabel 'Taylor Made' om er zijn eigen muziek onder te brengen, zoals de albums 'You tempt me' (1996) en 'Solo' (1992).

Taylor bleef tot zijn dood actief in de muziek. In 2008 overhandigde Billy Taylor aan Toots Thielemans diens NEA Jazz Masters Award, in Lincoln Center (zie foto).Billy Taylor
'I Wish I Knew How It Would Feel to Be Free'


© Jazzenzo 2010