Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Trio Baldych, Courtois, Telderman balsem voor de ziel

CONCERTRECENSIE. Baldych-Courtois-Telderman, Parnassos, Utrecht, 14 februari 2020
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Exact een jaar geleden gaf het trio van Rogier Telderman, Adam Baldych en Vincent Courtois een spraakmakend optreden in de Club Nine zaal van TivoliVredenburg. Nu staan ze op het podium in de theaterzaal van het culturele centrum Parnassos: een uitermate sfeervolle locatie aan de rand van het Utrechtse centrum.

  
Adam Baldych, Rogier Telderman en Vincent Courtois blinken vooral uit in het schetsen van intimiteit.

Onweerstaanbaar
Het ensemble heeft zich de afgelopen periode ontwikkeld tot een van de meest interessante ontwikkelingen binnen de West-Europese jazzscene. Het prikkelende vioolspel van Baldych, de stuwende cello van Courtois en het verbindende pianospel van Telderman vormen een onweerstaanbare combinatie.

Het concert start met een groots neergezet spel van klanken, dat vervolgens steeds kleiner wordt. De drie musici blinken vooral uit in het schetsen van intimiteit: de zacht ruisende viool, de subtiel twinkelende piano en het donkere gegrom van de cello zorgen voor een suggestieve samenklank. Baldych en Courtois beschikken over een prachtige strijktechniek, voortkomend uit hun klassieke achtergrond. Telderman is een meester van de timing met zijn exact geplaatste accenten.

  
Naarmate het optreden vordert, groeien de musici nog meer naar elkaar toe.

Klanklandschappen
Volksmuziek, klassiek en jazz worden moeiteloos met elkaar gecombineerd. Bijna opwindend is het trefzekere pizzicato-spel van Baldych: zijn licht dansende ‘plukken’ versterkt de levendigheid. Naarmate het optreden vordert, groeien de musici nog meer naar elkaar toe en lijkt elke nuance op zijn plek te vallen. Weldadig is de ruim opgezette compositie ‘Clouds’ waarin grootse klanklandschappen voorbijkomen: poëtische muziek, die geen moment sentimenteel wordt. 

Balsem 
Het is geen wonder dat het publiek, na de bijna anderhalf uur durende set, net zolang doorklapt tot er een toegift gegeven wordt. Die komt er in de vorm van een prachtige gedragen melodie die werkt als balsem voor de ziel en het gehoor van de aanwezigen. Binnenkort verschijnt er een album van dit veelbelovende trio: een bijzondere gebeurtenis om nu al naar uit te kijken!

Baldych, Courtois en Telderman zijn nog te zien: Chassé Theater, Breda (15/2), Theater de Kunstgreep, Oostzaan (16/2), Theater de Kattendans, Bergeijk (20/2) en Paradox, Tilburg (28/2).


© Jazzenzo 2010