Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Pianist Lyle Mays (66) overleden

11 feb - Lyle Mays, pianist van de Pat Metheny Group, is op 66-jarige leeftijd in Los Angeles overleden. Mays was al geruime tijd ziek.Lyle Mays: 1953 - 2020.Metheny en Mays richtten in 1974 de Pat Metheny Group op. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de meeste composities en arrangementen en vergaarden ze maar liefst elf Grammy Awards. Naast piano speelde Mays bij gelegenheid ook trompet en gitaar bij de groep.

Mays was eveneens sideman bij onder meer Joni Mitchell, Ricky Lee Jones, Toots Thielemans en Woody Herman. Daarnaast componeerde hij filmmuziek, klassieke muziek en muziek speciaal voor kinderen.

Mays werd beïnvloed door de muziek van Bill Evans en Miles Davis. Solo nam hij verschillende albums op, voortbordurend op de muziek van Metheny maar ook straight ahead jazz met  bassist Marc Johnson en drummer Jack DeJohnette.

Op zijn website schrijft Pat Metheny zeer bedroefd te zijn en noemt Mays een van de grootste muzikanten die hij kent. "His broad intelligence and musical wisdom informed every aspect of who he was in every way. I will miss him with all my heart.”


©Jazzenzo


© Jazzenzo 2010