Aspen Edities, meer dan een label INTERVIEW Helemaal in de DIY-trend staken gitarist Ruben Machtelinckx, koperblazer Niels Van Heertum en schrijfster Sanne Huysmans in 2017 de koppen en ideeën bij elkaar om een eigen label op te richten. Aspen Edities was een feit. Ondertussen is de naam welbekend in kringen van avontuurlijke muziekliefhebbers. We maken de balans op samen met Machtelinckx.
door: Georges Tonla Briquet
Ruben Machtelinckx is musicus en mede-oprichter van het Belgische Aspen Edities. Foto © Mark Rietveld.
Met ‘’ka:mos’ van het duo Nathan Wouters/Aino Peltomaa en ‘Porous Structures’ van het kwartet Machtelinckx/Badenhorst/Cools/Gouband brengt Aspen Edities wederom twee nieuwe releases uit die volledig aansluiten bij de visie van het label: vinyl met kunstzinnige uitklapbare hoes en niet te catalogeren muziek. Een gesprek met muzikant en medeoprichter Ruben Machtelinckx.
Niet Aspen Records maar Aspen Edities, een statement op zich.
“We doen meer dan enkel platen uitbrengen. Het draait om het samenbrengen van drie disciplines: beeldende kunst, literatuur en muziek. Onze kerntaak is natuurlijk muziek, maar we besteden bijvoorbeeld heel veel aandacht aan het artwork. Hiervoor leggen we contacten met welbepaalde kunstenaars. Als schrijfster reikt Sanne op haar beurt steeds een literaire quote aan.
De oplagen zijn beperkt, vandaar uiteindelijk ‘edities’. En tevens deels om ons te onderscheiden van andere weliswaar eveneens goede labels.”
Het logo van Aspen Edities.
Hadden jullie van meet af aan een plan met een langetermijnvisie?“
Dat is veel gezegd. We hadden wel veel dromen en een lijstje van specifieke artiesten waarmee we in zee wilden gaan. De realiteit drukte ons echter al snel op de feiten. Bijna alle financiële middelen komen van onszelf en die zijn helaas niet onuitputtelijk, integendeel. Tegenwoordig werken we release per release. Toch realiseerden we al een aantal zaken waar we trots op zijn.”
Drie tevreden mensen dus met het bereikte resultaat.
“Dat klopt, zeker op artistiek vlak. Er is appreciatie in het veld dankzij onder meer enkele journalisten en muziekliefhebbers die ons vanaf het begin steunden en naar waarde schatten. We bereiken misschien nog niet het brede publiek maar wel het segment waarop we mikten. Hoewel er nog veel ruimte voor verbetering is. Zakelijk is het zoals gezegd soms schipperen. Het blijft bijvoorbeeld zoeken hoe we onze distributie kunnen verbeteren. In elke platenwinkel aanwezig zijn heeft geen zin want in de mainstream ketens zijn er geen klanten voor onze uitgaven. Het is dus uitkijken naar echt specifieke plekken. In België is er een aantal gespecialiseerde winkels die sowieso ons aanbod in huis hebben. In Tokio en Berlijn bouwden we persoonlijke contacten op. In Nederland en België werken we voor de distributie met Sonic Rendezvous, maar mensen moeten ons natuurlijk eerst leren kennen.”
De cassette 'Sualme’ van Ruben Machtelinckx verscheen in 2019.
Intuïtie
Hoe gebeurt de keuze van de muzikanten met wie jullie in zee gaan?
“Tot nu toe verliep dat allemaal heel organisch. We begonnen met een kleine groep uit onze eigen omgeving die op dezelfde golflengte zat. Daarnaast zijn er dan de uitzonderingen zoals de Pakistaans-Amerikaanse gitarist Shahzad Ismaily (Bill Frisell, Tom Waits, Laurie Anderson, red.) die we al lang volgden en volgens ons zeer interessant werk levert. Er bestonden geen solo-opnamen van hem en dat is net iets waar we veel belang aan hechten. In dergelijke omstandigheden kan een artiest iets heel aparts naar voor schuiven. Vanaf het eerste contact was hij akkoord. Hij is de eerste in de rij van hopelijk nog vele anderen. Er komen ook meer en meer aanvragen op ons af. Op vijfennegentig procent daarvan moeten we helaas neen zeggen. We blijven de nadruk leggen op een persoonlijke lijn, een begrip dat ik moeilijk kan verwoorden. Laten we het houden op intuïtie. Vandaar dat we sinds 2019 een klein sublabel opgestart hebben onder de naam Et Alia. Het is de bedoeling om hier sneller en spontaner dingen op uit te brengen die ook wat goedkoper zijn en net buiten de lijn vallen van wat we al deden.”
Zoals de cassette ‘Sualme’ die vorige zomer van jou verscheen?
“Inderdaad. In de Zwalmstreek waar ik woon, organiseren ze een tweejaarlijks kunstgebeuren waarbij zowel externe als lokale kunstenaars een carte blanche krijgen. Zo kwamen ze bij mij terecht. Het budget was vrij beperkt. Ik kocht een fieldrecorder en maakte gedurende twee maanden opnamen in de regio, soms met instrument soms zonder. Het resultaat was een auditieve collage die te beluisteren was tijdens de kunstroute. Uiteindelijk was ik zo tevreden hierover dat ik het naar buiten wilde brengen maar dat hoefde niet per se in de context van het label of op lp. Vandaar het oprichten van Et Alia.”
De lp ‘’ka:mos’ van het duo Nathan Wouters/Aino Peltomaa verscheen onlangs bij Aspen Edities.
Vinyl was wel een heel bewuste keuze voor Aspen Edities.
“Dat leek ons meer dan logisch. Zelf gebruik ik geen Spotify of aanverwante kanalen. Dergelijke manier van fragmentarisch beluisteren is niet aan mij besteed. Als muzikant bouw je een verhaal op. Je selecteert om alle onderdelen te doen passen in een geheel. Daarom vind ik het belangrijk dat de luisteraar een twintigtal minuten de tijd neemt om alles tot zich te laten komen en niet na een enkele track overgaat naar de volgende.
Daarnaast is er het feit dat wanneer je een kunstenaar aanspreekt voor een ontwerp je een totaal ander canvas aanbiedt dan voor een cd’tje. Het is de combinatie van luisteren naar muziek en het visuele. We gaan echt voor een mooi totaalproduct.”
Op sommige platen brengen jullie twee verschillende artiesten of duo’s samen.
“Dat hebben wij niet zelf uitgevonden. In de wereld van de metal bijvoorbeeld bestaat dit principe al lang. Bij Aspen Edities zijn we echter sterk geboeid door solo’s. Het gebeurt dat een enkele plaatkant dan voldoende is. Vandaar die ‘splits’. Dat kunnen dan bij elkaar passende muziekstijlen zijn maar ook totaal contrasterende invalshoeken.”
Laten we het even hebben over de twee recente releases. Op‘’ka:mos’ loodsen bassist Nathan Wouters en zangeres Aino Peltomaa zelfs middeleeuwse muziek binnen bij Aspen Edities.
“Nathan speelde reeds op mijn eerste platen. Hij is een veelgevraagd iemand in de Belgische scene en zet nu de eerste stap met een eigen project. Zijn stijl is heel uniek door de manier waarop hij de contrabas benadert. De Finse zangeres Aino Peltomaa is veelal actief in de klassieke muziek maar werkte ook al met Harmen Fraanje en duikt tevens regelmatig op in de jazzscene. Zoals je zegt, sijpelen wat middeleeuwse invloeden door maar wel gekoppeld aan een hedendaagse insteek via elektronica. Kortom, echt iets waar we ons bij Aspen Edities volledig in kunnen vinden.”
Ook 'Porous Structures’ verscheen recent, van het kwartet Ruben Machtelinckx, Joachim Badenhorst, Bert Cools, Toma Gouband.
En dan is er nog ‘Porous Structures’ van je eigen kwartet.
“De basis hiervan was iets uit te bouwen rond twee akoestische gitaren en dan meer specifiek het zoeken naar de mogelijkheden van harmonieken op gitaar. Wanneer je daar echter de focus op legt, ben je harmonisch heel beperkt. Met Bert Cools als tweede gitarist en in combinatie met de klanken van percussionist Thomas Gouband en rietblazer Joachim Badenhorst erbij werkt het volgens mij wonderwel. De vier composities op de plaat zijn heel spaarzaam en uitgepuurd. We hebben na de sessie ook nog enkele vrije improvisaties opgenomen, deze brengen de plaat mooi in balans vind ik.”
Een apart onderdeel bij Aspen Edities vormt het live gebeuren.
“Dat zijn onze Aspen events. Sommige hiervan vinden bij mij thuis plaats. Het is meteen ook een culinair evenement. Meestal nodigen we drie groepen uit en bereiden we drie gerechten. Er wordt afwisselend naar muziek geluisterd en gegeten. Daarnaast zijn er de label nights op verschillende locaties.”
Hoe kijkt Aspen Edities naar de toekomst?
“Concrete plannen zijn er momenteel nog niet. Wat ik hier wel al kan meedelen, is dat er in december een JazzLab tournee gepland is rond het label waarbij telkens drie verschillende artiesten met hun project zullen optreden. Verder is het de bedoeling dat er een nieuw album verschijnt van Veder, het kwartet van Niels Van Heertum. Voor het overige zijn er nog gesprekken aan de gang. Op gebied van concerten staat er een aantal solo-gigs van Van Heertum op stapel en trekken gitarist Frederik Leroux en ikzelf de baan op, zowel in binnen- als buitenland.”
© Jazzenzo 2010