Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Thomas Grimmonprez Quartet – Big Wheel

CD-RECENSIE

Thomas Grimmonprez Quartet – Big Wheel
bezetting: Thomas Grimmonprez drums; Manu Codjia gitaar; Benjamin Moussay piano; Jerôme Regard en Matyas Szandai contrabas
opgenomen: 19 en 20 maart 2019, Studio Ohm Sweet Ohm, Parijs
uitgebracht: oktober 2019
label: Outhere
aantal stukken: 9
tijdsduur: 47:15
website: outhere-music.com
door: Georges Tonla Briquet


De Franse drummer Thomas Grimmonprez (Riccardo Del Fra, Baptiste Trotignon, Kenny Wheeler) tast met zijn kwartet in negen eigen composities de grenzen af tussen vlotte melodielijnen en aangepaste improvisatie. Gitarist Manu Codjia is daarbij de grote smaakmaker van dienst.

Het begingeroffel met borsteltjes, de tintelende pianonoten als fonkelende lampjes en gestaag aan elkaar geschakelde melodieflarden illustreren waar het om draait bij dit muzikale rad van fortuin. “Het grote wiel herinnert ons aan de link tussen beweging en tijd. Het is tevens symbool voor continue creatie”, staat in de hoestekst te lezen. Een cerebraal statement dat de vier muzikanten op verbazend toegankelijke wijze illustreren.

Het basiskwartet (met wisselende contrabassist) past over de hele lijn het principe van een aanhoudende dynamiek toe. Stilstaan of zelfs korte pauzes zijn uit den boze. Niet dat ze de luisteraar meesleuren voor een rit op een dolgedraaide kermismolen. Het is eerder een ingenieus spel van tempowissels door een adequate onderlinge rolverdeling. Knap is bijvoorbeeld hoe drummer en gitarist elkaar aansporen om telkens hoger en sneller te gaan (‘Sweet Cake’). De introspectieve intro wordt zo stilaan gepimpt tot fusion. Elk nummer heeft zo een karakteristieke ingebouwde modus van inherente spanningsbogen en ritmische storingen. Meer gestroomlijnde passages worden steeds gebracht met gekartelde randen. Een nerveuze onderstroom wordt in contrast geplaatst met een lijzige spacy boventoon. Lyrische taferelen krijgen een mysterieus cachet. Het wiel blijft op die manier alsmaar draaien en laat zo verschillende stijlen en impressies in elkaar overvloeien. Elk einde is een nieuw begin. Bij deze heren is de cirkel nooit rond.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)

Big Wheel


© Jazzenzo 2010