Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Julia Hülsmann Quartet – Not Far From Here

CD-RECENSIE

Julia Hülsmann Quartet – Not Far From Here
bezetting: Heinrich Köbberling drums; Uli Kempendorff  tenorsaxofoon; Julia Hülsmann piano; Marc Muellbauer contrabas
opgenomen: maart 2019
uitgebracht: 1 november 2019
label: ECM / Challenge
aantal stukken: 13
tijdsduur: 59’56
website: wiki.com/julia hülsmann - ecm.com 
door: Mathijs van den BergDe Duitse pianiste en componiste Julia Hülsmann vormt met bassist Marc Muellbauer en slagwerker Heinrich Köbberling al sinds 2001 een trio. Behalve trioalbums namen ze ook regelmatig platen met anderen op, zoals met vocalisten Rebekka Bakken en Anna Lauvergnac. Deze keer gingen ze een samenwerkingsverband aan met de Berlijnse saxofonist Uli Kempendorff, een in eigen land bekende naam, die onder meer speelde met Rolf Kühn en Pablo Held.

Al in de opener ‘The Art Of Failing’, een duet van piano en saxofoon, wordt duidelijk hoe goed Hülsmann en Kempendorff elkaar aanvoelen. Een mooi stuk waarop de twee instrumenten elkaar voorzichtig aftasten. De ingetogen klanken van Kempendorff sluiten prachtig aan op Hülsmanns vederlichte, verfijnde pianospel. Op ‘Le Mistral’ komen de bas en drums erbij. Een compositie met een heerlijke flow en vol in elkaar hakende en unisono gespeelde notenreeksen.

‘Not Far From Here’ bevat muziek met een sterk improviserend karakter met steeds verschuivende harmonieën en ritmes. Alle vier de bandleden droegen composities bij. Daarnaast bevat het album twee (!) opmerkelijke covers van ‘This Is Not America’ van Bowie/Metheny/Mays. Een met het kwartet en een door Julia Hülsmann solo, waarmee de plaat afsluit. In beide gevallen wordt het omgebouwd tot een geheel nieuw stuk.

Hoewel de nummers zeer afwisselend zijn, van swingend tot ballad, is de klank steeds open, licht en lyrisch. De musici spelen warm en met veel raffinement. ‘Weit Weg’ klinkt bijna teder, sprookjesachtig mooi. Op het volgende ‘Streiflicht’ ligt het accent weer op ritme en is er ook ruimte voor humor. Zo vormen de dertien, over het algemeen korte stukken één lange ontdekkingstocht. Spannend, origineel en buitengewoon smaakvol.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)

This Is Not America


© Jazzenzo 2010