Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Agog – Some Frump Skunk

CD-RECENSIE

Agog – Some Frump Skunk
bezetting: Frank Wingold, gitaar; Mark Haanstra, elektrische en akoestische basgitaar; Joost Lijbaart, slagwerk en amadinda (Oegandese xylofoon)
opgenomen: 20 en 21 november 2007 bij As Loud As
release: 2008
label: TryTone
tracks: 9
tijd: 66,38
website: www.agog.de - www.trytone.org
door: Mischa Andriessen


Als je 'Meltdown' het samenwerkingsproject met het Zapp String Quartet buiten beschouwing laat, is 'Some Frump Punk' de tweede cd van het Duits/Nederlandse trio Agog. In vergelijking met de eersteling 'Shortcuts to detours' is deze opvolger evenwichtiger en subtieler.

Dat is ten dele winst. De bizarre akkoorden en ritmewisselingen werden op de debuut-cd dikwijls overdreven waardoor de plaat ondanks alle creatieve energie bij momenten te geconstrueerd overkwam. Dat is nu anders. Door middel van overdubs zijn complexe melodische en ritmische lagen gecreëerd die desondanks heel natuurlijk klinken. ‘Less is more’ het bekende motto, lijkt ook hier het uitgangspunt te zijn geweest.

Frank Wingold is een zeer kundig en geïnspireerd gitarist die pakkende melodieën afwisselt met ingewikkelde notenslierten. De ritmesectie is beheerst, maar juist daardoor indrukwekkend. Bassist Mark Haanstra en drummer Joost Lijbaart zorgen voor speelse, soepele grooves die heel fijntjes contrasteren met Wingolds explorerende spel. Toch lijkt het of het trio zich inhoudt en bang is om uit de bocht te vliegen. De keren dat de band even los gaat zoals in het vuige rockrefrein van het titelnummer eist het drietal onmiddellijk alle aandacht op. 'Some Frump Punk' is een knappe cd en beslist een stap vooruit, maar de baldadigheid van het debuut had ook hier best vaker mogen worden ingezet.


© Jazzenzo 2010