Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Michael Blicher / Dan Hemmer / Steve Gadd – Get That Motor Runnin’

CD-RECENSIE 

Michael Blicher / Dan Hemmer / Steve Gadd – Get That Motor Runnin’
bezetting: Michael Blicher saxofoon; Dan Hemmer Hammond orgel; Steve Gadd drums. Gastbijdragen: Eddi Jarl percussie; Peter Rosendal piano; Andreas Lund gitaar; Paul Carrack zang
opgenomen: 19 februari en 2 maart 2019 (live-opnamen)
uitgebracht: 1 november 2019
label: C-Nut Records 
aantal stukken: 6
tijdsduur: 36’49
website: blicherhemmergadd.com - drstevegadd.com
door: Mathijs van den Berg


Het is natuurlijk geweldig als je een legendarische drummer als Steve Gadd voor je trio weet te strikken. Dat lukte de Denen Michael Blicher (saxofoon) en Dan Hemmer (Hammond orgel). Gadd had wel zin om weer eens in een jazz-georiënteerde band te spelen. Bovendien deelden de heren de liefde voor Hammond-gedreven souljazz. Inmiddels zijn we meer dan vijftig optredens verder en is er onlangs een derde album verschenen: ‘Get That Motor Runnin’’.

Het album bevat zes bluesy en soulvolle tracks, waarvan drie live-opnamen. De composities zijn allemaal van de hand van Blicher en zijn opgebouwd rond makkelijk in het gehoor liggende thema’s. Op ‘Mr.T’ horen we funk-invloeden. Een andere keer is er voor een sambaritme gekozen. Er staan twee ballads op, waarvan één gezongen door Blue-Eyed Soulman Paul Carrack.

De band klinkt strak, wat met een drummer als Gadd niet hoeft te verbazen. Het drietal wordt op sommige nummers aangevuld met piano en gitaar. Maar ook als ze met z’n drieën spelen is het geluid vol. Blicher speelt puntig en swingend met een gave klank. Hij en Hemmer soleren erop los. Gadd stelt zich vooral dienstbaar op. Behalve op het vierde nummer, ‘Samba de Menino’, waarop hij een solo van bijna twee minuten speelt en we de oude meester in volle glorie kunnen horen.

Het is fijne muziek, maar toch valt het niet altijd mee om er de aandacht bij te houden. De opbouw van de nummers is nogal clichématig en voorspelbaar. De ballads zijn ronduit mainstream. De solo’s missen net dat scherpe randje. Het klinkt kortom vaak een beetje te gezellig. Pas in het laatste nummer slaat halverwege de vlam in de pan en begint de motor echt te draaien. ‘Get That Motor Runnin’’ is ideale muziek voor een feestje.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)The First One To Know


© Jazzenzo 2010