Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Angelo Verploegen & Jasper van Hulten – The Duke Book

CD-RECENSIE 

Angelo Verploegen & Jasper van Hulten – The Duke Book
bezetting: Angelo Verploegen flugelhorn; Jasper van Hulten drums
opgenomen: 19 en 20 april 2019, MCO Hilversum
uitgebracht: 2019
label: Just Listen Records
aantal stukken: 15
tijdsduur: 54’14
website: justlistenrecords.com
door: Erno Elsinga
Repertoire van Duke Ellington uitgevoerd door flugelhorn en drums. Trompettist Angelo Verploegen en slagwerker Jasper van Hulten waagden zich eraan en het resultaat mag gerust verbluffend genoemd worden.

Het duo koos voor bekende en minder bekende werken die Ellington veelal schreef met Billy Strayhorn. ‘Take The A Train’, ‘Satin Doll’, ‘Caravan’, ‘In A Sentimental Mood’, ‘It Don’t Mean A Thing’, maar ook ‘Smada’ en ‘Blues In Blueprint’ bijvoorbeeld, de albumopener waarin Verploegen en Van Hulten elkaars mogelijkheden aftasten.

Improvisatie en speelse fijnzinnigheid vormen de rode draad. Herkenningspunten zijn er zeker, maar de vrije interpretatie die beiden aan de stukken geven zijn onverbeterlijk en vanwege het instrumentarium uniek. Hier en daar laat Verploegen stukken weg uit de eigenlijke melodie of kiest hij voor een vrije timing. Van Hultens drums is melodisch en vrij waardoor brede dialogen ontstaan die voortdurend de spanning vasthouden.

Verploegen toont zich een meester op zijn instrument. De aanhoudende hoge toon in het intro van ‘Take The A Trane’ klinkt in het hele stuk door terwijl de oorspronkelijke swing behouden blijft. Nog zo’n originele opener horen we in een van de vijf interludes die het album rijk is, korte improvisaties die aansluiten bij Ellington waarin Verploegens flugelhorn gromt en streelt. 

De fluwelen wendbaarheid die Verploegen ten toon spreidt gecombineerd met de grote vindingrijkheid van Van Hulten, tilt de interactie tussen beiden naar een hoog niveau met onuitputtelijke mogelijkheden. Ingrediënten die vragen om een podiumuitvoering. Een tournee is dan ook in de maak.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)

The Duke Book


© Jazzenzo 2010