Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jacob Karlzon – Open Waters

CD-RECENSIE 

Jacob Karlzon – Open Waters
bezetting: Jacob Karlzon piano, synthesizer, fender rhodes; Morten Ramsbøl contrabas; Rasmus Kihlberg drums
uitgebracht: 30 oktober 2019
label: Warner Music
aantal stukken: 9
tijdsduur: 47’56
website: jacobkarlzon.com - wmg.com
door: Mathijs van den Berg
Het titelstuk van Jacob Karlzons nieuwe album is het ideale voorbeeld van hoe beeldend muziek kan zijn. Door de kabbelende pianoklanken, gestreken bas en met brushes bespeelde drums waan je je inderdaad op open water waar een zachte bries overheen strijkt. Een stuk van grote schoonheid. De Zweedse pianist ziet zijn muziek als de gestalte van een innerlijke film. Hij creëert beelden vol gevoel en avontuur.

Karlzon bedacht een aantal sterke melodieën en structuren om die vervolgens samen met bassist Morten Ramsbøl en drummer Rasmus Kihlberg op een intuïtieve manier te lijf te gaan. Op deze manier ontstond een mengeling van popachtige degelijkheid en jazzy avontuur. Met synthesizer werden hier nog elektronische klanken aan toegevoegd, die het geluid (nog) ruimtelijker maken.

Karlzon is iemand die de muziek naar zijn eigen hand wil zetten en niet beperkt wil worden door genre-eisen. Zijn muziek is daardoor afwisselend en volstrekt oorspronkelijk. Er zijn nummers die gedragen worden door prachtige melodieën en meer groove georiënteerde stukken, waarop Karlzon hamerende partijen speelt. Altijd is er ruimte voor variatie en improvisatie. Piano, bas en drums vormen daarbij een hecht geheel. 

Er gebeurt steeds iets bijzonders: een scheurende improvisatie op een popritme, een klassieke pianomelodie op een tapijt van synthesizers, of een slot dat zo van een plaat van Genesis of ELO had kunnen komen. Het album sluit af met een verstild solopianostuk waarop Karlzon zich naar eigen zeggen geheel door zijn onderbewuste liet drijven. ‘Open Waters’ is een album om je geheel aan over te geven.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)

Open Waters


© Jazzenzo 2010