Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Fameuze ECM-geluidsman Jan Erik Kongshaug overleden

9 nov - De beroemde Noorse geluidstechnicus Jan Erik Kongshaug is op 5 november op 75-jarige leeftijd overleden. Kongshaug nam honderden cd's op voor ECM en was oprichter van de befaamde Rainbow Studio in Oslo.Jan Erik Kongshaug (1944 - 2019).Rainbow Studio
Kongshaug was aanvankelijk gitarist en nam in die hoedanigheid een zestal albums op. Nadat hij als geluidstechnicus aan de slag ging in de Arne Bendiksen Studio en later de Talent Studio, begon Kongshaug in 1983 in Oslo zijn eigen Rainbow Studio. De door hemzelf ingerichte studio kreeg faam vanwege zijn heldere klank, iets dat ook ECM-oprichter Manfred Eicher was opgevallen. 

Kongshaug produceerde zo'n vierduizend albums, waarvan een slordige zevenhonderd voor ECM. Talloze artiesten zoals Pat Metheny, Keith Jarrett, Jan Garbarek, Chick Corea, Charlie Haden, Don Cherry, Charles Lloyd, Bobo Stenson, Terje Rypdal, Arild Andersen, Jon Christensen, Palle Danielsson, maar ook pianisten Harmen Fraanje, Jeroen van Vliet en Wolfert Brederode vonden hun weg naar Oslo.

ECM sound
Nadat de Rainbow Studio in 2004 verhuisde naar een nieuw gebouw - opnieuw ingericht door Kongshaug - vernoemde Ketil Bjørnstad zelfs een driedelig album naar de studio. 'Rainbow Sessions' werd als laatste opgenomen op het oude adres en als eerste op het nieuwe.

Vast staat dat Jan Erik Kongshaug voor een groot gedeelte verantwoordelijk is voor wat nu de ECM sound wordt genoemd. Hij produceerde het eerste ECM-album van Keith Jarrett (‘Facing You', 1972), en was nog altijd aan het werk. Dit jaar werd hij in zijn thuisland onderscheiden met The King’s Medal of Merit, een beloning voor buitengewone prestaties in het belang van de samenleving.


Erno Elsinga©Jazzenzo


© Jazzenzo 2010