Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Eerste Bimhuis Compositieopdracht naar Ben van Gelder

9 nov - Componist, altsaxofonist en kunsthistoricus Ben van Gelder (1988) heeft als eerste de Bimhuis Compositie opdracht toegekend gekregen. Op 29 november gaat zijn nieuwe werk 'Paradís' in het hoofdstedelijk jazzpodium in wereldpremière.Ben van Gelder schreef het stuk 'Paradís'.

Foto © Ton van Leeuwen.


Maker

De Bimhuis Compositieopdracht, onderdeel van Bimhuis Productions, is in het leven geroepen om jonge professionals te ondersteunen in hun ontwikkeling en hen de mogelijkheid te geven zich zonder financiële beperkingen artistiek te ontwikkelen. De muzikant moet creatief interessant zijn, een echte maker, iemand die conceptueel nadenkt over muziek. De jaarlijkse prijs wordt toegekend door Frank van Berkel en Mijke Loeven, respectievelijk programmeur en directeur van Bimhuis. Na de première volgen uitvoeringen op andere grote jazzpodia zoals Lantaren Venster in Rotterdam, Oosterpoort Groningen en Tivoli Vredenburg in Utrecht.

Chagall
Ben van Gelder is interessant omdat hij verschillende kunstdisciplines met elkaar weet te verbinden, aldus Bimhuis. "Van Gelders stijl van componeren sluit naadloos aan bij zijn spel: lyrisch en melancholisch, met doordachte structuren en harmonieën, soms abstract, soms verhalend. Hij is echt een jonge maker van nu."

Van Gelder schreef eerder al 'Among Verticals' in opdracht van de Jazz Gallery in New York, gebaseerd op een schilderij van František Kupka. Voor 'Paradís' heeft de saxofonist zich opnieuw laten inspireren door een beeldend kunstwerk, ditmaal door het gelijknamige schilderij van Marc Chagall. 

"Het werk van Chagall is poëtisch, surreëel en heeft een geheel eigen vocabulaire", aldus Van Gelder. "Het idee van het paradijs als ommuurde tuin is iets wat erg tot mijn verbeelding spreekt en tegelijkertijd uiting geeft aan een basaal en tijdloos idee. Voor mij representeert het de scheidslijn tussen orde en chaos."


Erno Elsinga©Jazzenzo


© Jazzenzo 2010