Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Avishai Darash – Samskara

CD-RECENSIE 

Avishai Darash – Samskara
bezetting: Avishai Darash piano; Daniele Cappucci contrabas; Joan Terol Amigò drums; Karima El Fillali zang; Abderrahim Semlali viool; Haytham Safia ud
uitgebracht: 30 maart 2019
label: A.MA Edizioni
aantal stukken: 11
tijdsduur: 47’32
website: avidarash.com - amaedizioni.it
door: Mathijs van den Berg



‘Samskaras’, een begrip uit de Indiase filosofie, is de optelsom van indrukken die je gedurende je leven in je onderbewuste opslaat. Voor pianist Avishai Darash (1986) gaat het om de muzikale invloeden die hij tijdens zijn leven ondergaan heeft en die hij op dit album verwerkt. Onder andere Israëlische folk (hij is van Frans/Israëlische komaf), Noord-Afrikaanse traditionele muziek en jazz. Een belangrijke invloed is Brad Mehldau die hem tijdens zijn studie een tijdje onder zijn hoede nam. Darash woont inmiddels een kleine tien jaar in Amsterdam.

Zijn muzikale uitgangspunt heeft een heel gevarieerd album opgeleverd. Sommige nummers zijn in een triobezetting en andere zijn aangevuld met viool, ud en vocalen. Door de combinatie van oosterse invloeden en de dynamiek van bas, drum en ritmische pianopatronen doet de muziek soms aan die van Avishai Cohen of Tigran Hamasyan denken. ‘Jajoeka’ opent met Arabische vioolklanken waarna piano, bas en drum invallen. De ud en de stem van Karima El Fillali kleuren het nummer verder in. 

Je hoort een breed palet aan ritmes. Davash speelt afgewogen improvisaties naast mooie melodieën met een ronde, soms romantische toets. Er zijn drie vocale stukken, waarop El Fillali in het Engels zingt. Haar stem is wat aan de dunne kant, maar loepzuiver met een prettig hees randje. Door de afwisseling van stijlen wisselt de sfeer voortdurend. De keerzijde hiervan is dat een eigen stijl ontbreekt. 

De composities zelf zijn echter mooi afgewogen en stuk voor stuk smaakvol. Door de ingenieuze opbouw zijn ze voldoende interessant. De sterke melodieën en ritmes maken de muziek zeer toegankelijk. ‘Samskara’ is met andere woorden een onderhoudend en heel aangenaam album.




Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)






Jajouka


© Jazzenzo 2010