Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

The Bad Plus – Activate Infinity

CD-RECENSIE

The Bad Plus – Activate Infinity
bezetting: Reid Anderson contrabas; Orrin Evans piano; Dave King drums
opgenomen: mei 2019
uitgebracht: 25 oktober 2019
label: Edition Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 37’38
website: thebadplus.com - editionrecords.com
door: Mathijs van den BergToen pianist Ethan Iverson eind 2017 The Bad Plus verliet, was er al snel een vervanger gevonden in de persoon van Orrin Evans. Niet lang daarna bracht de band in eigen beheer ‘Never Stop II’ uit, verwijzend naar hun meesterwerk uit 2010, hiermee aangevend gewoon op de oude voet door te gaan. Nu de opvolger ‘Activate Infinity’ is verschenen op hun nieuwe label Edition Records is het tijd voor vergelijkend warenonderzoek.

The Bad Plus heeft zichzelf nooit als een pianotrio beschouwd, maar als een piano-, bas- en drumtrio, waarvan elk lid gelijkwaardig is. Daarom is de pianist makkelijker te vervangen, zou je denken. Orrin Evans is in ieder geval een uitstekende pianist, maar ook een volstrekt andere, met stevige wortels in de jazzmuziek (hij speelde onder andere met Roy Hargrove en in The Mingus Band). Hij bezit een sterk improviserende instelling. Bij Iverson draaide het meer om vaste patronen. Verder is Evans’ toon rond en warm, terwijl Iverson een harde, scherpe aanslag heeft. The Bad Plus klinkt daardoor merkbaar anders.

Door de sterke melodielijnen, het gespierde baswerk en de snelle drumpartijen is het geluid evenwel nog steeds heel herkenbaar The Bad Plus, ook op de composities die Evans aandroeg. Toch maakt ‘Activate Infinity’ minder indruk dan platen als ‘Never Stop’ en ‘Made Possible’. De muziek klinkt niet meer compromisloos. Je hoort minder avant-garde, minder rock. De sterke composities ‘Thrift Store Jewelry’ en ‘Love Is The Answer’ nam The Bad Plus in respectievelijk 2007 en 2001 al eens op. De nieuwe versies voegen niets toe.

Desalniettemin is ‘Activate Infinity’ het beluisteren zeker waard met op zich goede nummers. ‘Slow Reactors’ kan zelfs een The Bad Plus-klassieker worden. Evans speelt een aantal fijne improvisaties. En live maken ze er waarschijnlijk opnieuw een spektakel van. Ga ze als trouwe fan dus vooral zien.

The Bad Plus treedt 20 november op in TivoliVredenburg, Utrecht.


Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)


© Jazzenzo 2010